Етапът на предклиничните изпитания от разработването на ваксината е приключил

Турски екип е приключил лабораторните изпитания на ваксина срещу COVID-19 и днес започва да тества продукта върху животни, съобщават в. "Хюриет" и БТА, позовавайки се на ръководителя на екипа проф. Ерджумент Овалъ.

Великобритания тества ваксина срещу COVID-19 върху доброволци

Екипът започна работа в средата на март с подкрепата на Турския съвет за научни и технически изследвания (ТЮБИТАК). В четвъртък неговият ръководител съобщи, че етапът на предклиничните изпитания от разработването на ваксината е приключил и започва нова фаза с изпитания върху животни. След това ще последва фазата на тестване върху доброволци, а по-нататък - и върху по-широк кръг от хора. След като се осигури достатъчна безопасност и ефективност, дейностите отново ще бъдат разширени, каза проф. Овалъ.

2 700 000 са заразените с COVID-19 в света

"При идеални условия, всичко това следва да приключи за три месеца", заяви експертът. Той уточни, че ако изпитанията се окажат неуспешни, екипът отново ще се върне към лабораторната работа.

Германия не очаква скоро да има ваксина срещу коронавируса

Ученият коментира и лечение на COVID-19 с мезенхимни стволови клетки, като посочи, че такова се споменава и в ръководството на здравното министерство. По думите на Овалъ клиничните наблюдения показват положителен ефект върху седем пациенти, при които този метод на лечение е бил приложен. Той каза още, че ако здравното министерство одобри внесената от експертите молба, екипът му ще започне клинична дейност с контролна група.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!