„Всеки ден губим добив", коментира зърнопроизводителят Петър Петров

Състоянието на пшеничните посеви в Североизточна България е критично. Причината е продължителното засушаване. Зърнопроизводителите твърдят, че добивите падат всеки ден, в който няма валежи.

1 300 000 декара с хлебната култура са засети тази година в житницата на България – област Добрич. В момента се извършват обследвания на площите, а за ситуацията е информирано Министерството на земеделието.

ПО ПЪТЯ НА ХЛЯБА: Задава ли се ново поскъпване?

„Всеки ден губим добив. Докъде ще продължи загубата и на колко килограма ще се спрем още е рано да се каже, от гледна точка  на това, че не знаем кога ще падне дъжд. Възможно е добивите да са нулеви, може и да са 100 кг“, коментира зърнопроизводителят Петър Петров.

Част от земеделските производители вече обмислят разораване на полетата с пшеница, където има 100% загуби.

„Редукцията ще е голяма. Всичко е на късмет. Ако завали, на някои места ще се възстановят, но някои места няма. Аз мога да ви заведа на полета, където мирише вече на силаж“, посочва председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.

Има ли изкуствено увеличение на цените на хранителните продукти на пазара?

В момента пшеницата се нуждае от по 4-5 литра вода на ден, коментират специалистите. Достатъчни количества, обаче, не са валяли от септември и влагата в почвата е малка.

„Щетата сега според мен е 20-30% и тези проценти са динамични. След няколко дни ще бъде повече. Това, което наблюдавам в последните 7 дни, е просто отчайващо – растенията в посевите се променят с часове, особено в топлата част на деня, когато изпарението е най-голямо“, коментира проф. д-р Николай Ценов, селекционер и семепроизводител

Според учените ситуацията е критична, но все още има шанс за минимизиране на загубите.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.