Разяснения по сигнал на граждани даде министърът на културата Боил Банов

Скандал с ремонт по фасадата на Софийския университет. В социалните мрежи бяха разпространени снимки, от които става ясно, че се пробиват дупки около прозорците. Сградата е обявена за паметник на културата.

Оказа се, че ремонтът не е бил съгласуван с министерството на културата. Това обяви министър Боил Банов. Ремонтните дейности бяха спрени. Започна разследване за това кой е разрешил този ремонт.  Според общината ще има и наложени глоби.

От Ректората излязоха с официална позиция - дейността била по премахване на климатиците от фасадата на сградата. А крайната цел - да останат единствено тръбите, които да бъдат в цвета на съществуващата фасада.

 

Един приятел ми прати снимките сутринта. Докарали са и вишка. Пробиват си фасадата на Университета без да им дреме! ...И тези идиоти учат нашите деца!!!

Публикувахте от George Kouzmov в Петък, 24 април 2020 г.

"Днес в 12 часа съпругата ми ме информира, че в социалните мрежи се разпространява снимка, на която се вижда, че се извършват ремонтни дейности по фасадата на Ректората на Софийски университет. Изпратих Трайков да провери и ремонтните дейности са спрени. На място веднага е дошла полиция и ремонтните дейности са спрени. Ще има немалки глоби, всичко е приложено по закон", заяви Боил Банов. Според него е обидно, че институциите не спазват правилата и "смятат, че са над закона". Министърът е на мнение, че така не се дава добър пример на обществото. Направените ремонтни дейности са поправими, но за тях не е имало проект.

В пост във Facebook потребител твърди, че работници монтират климатици и дупчат фасадата на сградата, която е културно наследство. 

В 11ч. Вече монтират!!!

Публикувахте от George Kouzmov в Събота, 25 април 2020 г.

 

"Общината може да им е казала да си махнат климатиците, но това не значи да се слагат нови", категоричен бе Банов.

Директорът на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” Александър Трайков обясни, че за подобни нарушения глобите са между 3000 и 5000 лв. В момента тече разследване за това кой е разрешил поставянето на климатици по този начин, като в понеделник ще стане ясно кой ще понесе наказателната отговорност за това.

​Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.