Работи ли мярката 60/40?

87 хиляди са вече безработните от началото на кризата у нас. Това сочи последната статистика на Социалното министерство.

Около 93 хиляди души обаче ще успеят да запазят заплатите си чрез мярката 60/40. За толкова служители са кандидатствали работодатлите до момента.

Близо 21 000 от тях вече са получили възнагражденията си. Как се отразява мярката на бизнеса?

Сачева: 15 000 безработни намериха работа през последния месец

Преди началото на извънредното положение Музеят на илюзиите е пълен със заинтригувани погледи. Сега няма посетители, няма и служители. Там работят около 14 човека, в момента са си вкъщи. Собственикът обаче държи да запази всички, затова се възползва от единствения възможен за него вариант - мярката 60/40.

„Аз ако бях щях да уволня и себе си и всички. Защо да дава хиляди на месец? Той няма как да се измъкне от тази схема, не може да даде само 20 или 10 процента. Задължен е да даде 40%“, казва мениджърът Виолета Попова.

Според нея мярката е полезна, но работодателите не трябва да са задължени да плащат определен процент.

Горанов: Впрягаме 4,5 млрд. лева ресурс за бизнес и самонаети

„Какво прави Англия? 80 процента дава правителството на всички работници. Работодателят може да избере да добави 20-те процента, може и да не го направи. Може да даде 10. Няма ги задължителните 20 процента, нали е криза, променяме нещата. Нека да направим мерки, които са антикризисни“, казва Виолета.

Спортът също се оказа в много тежка ситуация след обявяването на извънредното положение. Затова и този сектор може да се възползва от мярката. Федерацията по конна езда е една от първите, които вече са получили помощ.

„Мислехме и имахме 2 възможности. Едната от тях е да уволним служителите и да ги пратим на борсата, но това е неморално. Това са хора с дълъг трудов стаж. Федерацията е инвестирала в тях за да станат, това което са“, обяснява Крум Рашков– зам.-председател на БФКС.

Теодора, която  е координатор международна дейност във Федерацията, изплаща голям кредит и е категорична, че без заплата ще изпадне в тежко положение.

„Аз работя във федерацията от 13 или 14 години. За това време се развивах непрекъснато, квалифицирах се и щеше да ми е изключително неприятно ако трябва да остана на улицата“, казва тя.

НОИ изплаща първите компенсации по схемата 60/40

„Това е начин да се запази мотивацията на тези хора, защото съгласете се с какви очи ще погледнеш този служител, ако при първата такава ситуация си го изгонил“, добавя Теодор Шейтанов- генерален секретар , БФКС.

Работодателите, които са получили помощ по мярката 60/40  нямат право да уволняват или да пращат в неплатен отпуск работниците, за които са получили помощ от държавата. В противен случай ще трябва да върнат парите.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!