Ваксината е подготвена от германска компания, която работи с американски фармацевтичен гигант

Милиони бройки от потенциалната ваксина за коронавируса, която се тества в Германия, могат да бъдат произведени до края на годината, съобщи Си Ен Ен. Биотехнологична компания в Германия започна първите клинични изпитания върху хора за потенциална ваксина за COVID-19.

Възможно ли е кръвна плазма да се използва за лечение на COVID-19?

Ваксината е подготвена от германска компания, която работи с американския фармацевтичен гигант „Pfizer”. От компанията твърдят, че ще започнат тестване на експерименталната ваксина в Съединените щати още през следващата седмица и обявиха, че ваксината може да бъде готова за спешна употреба още през есента, съобщи „Уол Стрийт Джърнъл”.

Базираната в Майнц „BioNTech” съобщава, че първата група от участници е получила дози от потенциалната ваксина, наречена BNT162 за клинично проучване в първоначална фаза.

„Дванадесет участници в проучването са ваксинирани с ваксината BNT162 в Германия от началото на проучването, стартирало на 23 април 2020 г.“, се казва в съобщение на компанията.

В Турция тестват ваксина срещу COVID-19 върху животни

Няма информация за резултатите до момента. „BioNTech” заяви, че на около 200 здрави доброволци на възраст от 18 до 55 години ще бъдат дадени дози в диапазона от 1 µg (микрограм) до 100 µg, за да се открие оптималната доза за допълнителни изследвания.

"Освен това ще бъдат изследвани безопасността и имуногенността на ваксината", добавиха от биотехнологичната компания.

„Pfizer” и „BioNTech” планират да започнат изпитания за BNT162 в САЩ за одобрение от американския регулатор, което се очаква скоро, се казва в изявлението. Германският федерален институт за ваксини и биомедицински лекарства одобри първото в страната клинично изпитание за ваксина срещу COVID- 19, на 22 април.

"Двете компании планират съвместно да проведат клинични изпитания за потенциалната ваксина за COVID-19, първоначално в Европа и САЩ, в множество изследователски обекти", обяви „Pfizer" в своя доклад за първото тримесечие, публикуван онлайн.

„Темата на NOVA”: Ролята на БЦЖ ваксината срещу COVID-19

„Компаниите оценяват, че има потенциал да се доставят милиони дози от ваксината до края на 2020 г. при технически успех на програмата за развитие и одобрение от регулаторните органи. Има потенциал за бързо увеличаване на капацитета за производство до стотици милиони дози през 2021 г."

„Pfizer” не е единствената изследователска група, която провежда клинични изпитания за ваксина срещу коронавируса. Миналата седмица учените от института „Дженър“ на Оксфордския университет в Обединеното кралство започнаха да тестват ваксината си върху хора. В зависимост от резултатите от изпитанията, от „Дженър” могат да бъдат готови с ваксината още през септември.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!