Според учените ваксината не само защитава от туберколоза, но и помага в битката срещу други вируси и респираторни инфекции

Тази седмица в „Темата на NOVA“ журналистът Ани Салич разказва за ролята на БЦЖ ваксината в борбата срещу COVID-19.

Мненията на български, испански и немски доктори по повод ваксината БЖЦ се разминават заради сложността и спецификата на заболяването, а единственият до момента доказано сигурен начин да ограничи разпространението на коронавируса в световен мащаб е спазването на социална дистанция и карантината.

Помага ли БЦЖ ваксината в борбата с коронавируса?

Учените отдавна знаят, че ваксината БЦЖ не само защитава от туберколоза, но и помага в битката срещу други вируси и респираторни инфекции.

Проучване в Западна Африка установява, че има понижение на общата смъртност при децата, които са ваксинирани с БЦЖ ваксината, защото тя намалява респираторните инфекции и сепсиса, обясняват специалисти. На базата на това изследване в много страни по света са започнали експерименти за доказване на възможната роля на ваксината спрямо коронавируса. 

САМО ПО NOVA: Изследователи разкриха помага ли БЦЖ ваксината срещу COVID-19

В Нидерландия например ще бъдат ваксинирани 500 здравни работници. В Германия има проучвания върху животински модел, които са с окуражаващи резултати.

България остава държавата с ниска заболеваемост и смъртност, и строг имунизационен календар. У нас ваксината е донесена от д-р Сребра Родопска през 1948 г., след работа в Института "Луи Пастьор" в Париж.

Цялото предаване гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.