Огромният леден къс е паднал в Аржентина

Метеоролозите проучват кандидат за нов световен рекорд при градушките. Документиран е огромен леден къс, паднал в Аржентина през 2018 година с размери 18,8 см на 23,6 см.

Снимка: VICTORIA DRUETTA

Досегашният първенец в този клас метеорологични явления е леден къс с диаметър 20,3 см, регистрирано в американския щат Южна Дакота през 2010 година. Големината е близка до тази на волейболна топка.

Силна градушка удари Казанлък (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според метеоролозите градушка с размери над 6 инча (15 см) се определя като “гигантска”. "Удар от подобно ледено парче може да убие човек или животно, или пък да пробие покрив на сграда", коментира Матю Кумиян, професор в Департамента по метеорология и атмосферни науки в Универистета на Пенсилвания.

ОТ "МОЯТА НОВИНА": Градушка в Пловдив (ВИДЕО+СНИМКИ)

На този етап тази аржентинска градушка е кандидат за рекорд. Учените са проучили валежите и радарните данни в региона в конкретния ден през 2018 година. Събрали са и множество снимки и коментари от социалните мрежи след проявлението на екстремно време. Публикуван е обстоен материал в Бюлетина на Американското метеорологично общество.