След обявяването на извънредното положение хората, които помагат безвъзмездно, са се увеличили с хиляди, съобщиха от организацията

Рекорден брой доброволци в Българския червен кръст. След обявяването на извънредното положение хората, които помагат безвъзмездно, са се увеличили с хиляди. Това съобщи пред NOVA председателят на БЧК Христо Григоров.

ПРЕДАЙ НАТАТЪК: 1500 доброволци помагат на възрастни хора от домове (ВИДЕО)

За усмивката, с която нуждаещите се посрещат топлия обяд, се грижат десетки доброволци всеки ден. Не чуваме имената им, а те не искат нищо в замяна. Анна е една от тях, помага вече 12 години.

„Най-тежкият момент е когато видиш благодарността, чрез сълзи. Да обясниш на някого, че няма нужда да ти дава пари, че ти го правиш от сърце. Да видиш, че хората имат нужда от това някой да им обърне внимание, а досега не е имало кой. Колко голяма нужда имат от контакт с други хора и колко благодарни са за това, че си им отделил 5 минути”, споделя Анна Дамянлиева.

Екипът на NOVA придружи Анна към поредния адрес. Там ни очакваше Радка, на която се налага да сe грижи за болния си съпруг с много малка пенсия. Безплатният обяд ѝ е крайно необходим.

„На доброволците ще кажа, че сме много доволни. Те са отзивчиви и се държат много добре с хората като нас”, заяви Радка.

Полицаи от Габрово раздават храна на самотни възрастни хора

След обявяването на извънредното положение хиляди останаха без работа и доходи. Така, задачите на доброволците се увеличават значително. Неочакван е обаче броят на хората, които тръгват да помагат безвъзмездно.

„Има един феномен, който искам да споделя -доброволчеството. Поначало Българският червен кръст е доброволческа организация, в която има 22 000 доброволци, но в момента те са десетки хиляди. Нямате си на представа колко хиляди хора се обадиха и пожелаха да помагат. Доброволчеството не е нещо, което става с пръст, него трябва да го имаш отвътре”, обясни председателят на БЧК акад. Христо Григоров.

На помощ се стичат и депутати. „Обадиха се изключително много представители на българския парламент от различни политически партии. Дойдоха и казаха: „Г-н Григоров имам кола и мога да помагам”. В момента да не споменавам имена, но 15-20 представители със собствени коли раздават храна”, допълни акад. Григоров.

БЛАГОРОДНА ИНИЦИАТИВА: Хора оставят храна за нуждаещи се в кутии, закачени на дървета (ВИДЕО)

За да има налична храна обаче помагат хилядите дарители - малки и големи. „Хубавото е, че сега и корпоративният бизнес показа една хуманна ориентировъчност. Не искам да споменавам имена на фирми, но има лични дарители. Например, г-н Пеевски направи голямо, сериозно дарение, с което ще можем да нахраним много хора в нужда. Той даде близо 300 000 лева. Една част от тези пари са именно за най-социално слабите. Има много хора, които са в изключително тежка социална ситуация. На тях сега ще помогнем заедно. Благодаря на всички за това, което правим, на г-н Пеевски и на всички помагащи”, посочи още председателят на БЧК.

Мечтата на доброволците е да успеят да стигнат и до най-отдалечените малки места, за да помогнат на всички в нужда.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.