Доброволци от Черноморец изработват кутиите в помощ на хората без доходи

Храна за нуждаещи се оставят в кутия, закачена на дърво в Черноморец. Двойка младежи от морското градче решили със собствен труд и средства да разработят инициативата „От хора за хора”, която започна в Лом. Разказват, че целта им е в условията на извънредно положение, когато много хора са останали без работа или са финансово затруднени, да бъдат подпомогнати с продукти от първа необходимост.

Младежите сами изработили кутията, заредили я с първите пакети, а с инициативата си заразили и други в Община Созопол.

Стиляна Николова видяла в социалната мрежа снимки на кутии, закачени на дървета, в които хора оставят храна от първа необходимост за нуждаещи се. Дни след това двамата с приятеля й поставили първата в Черноморец.

ДАРЕНИЕ: Тестове и медицински консумативи получи болницата в Свищов (ВИДЕО)

„Направихме една кутия и я поставихме тук, защото на този етап трябва хората да се обединят и да покажат, че мислят за другите. Да, има социални служби. Да, има и кампании и инициативи и дарения, но според мен сега е моментът да покажем, че сме единни като народ и можем да си помагаме“, казва Стиляна.

Приятелят й, който е граничен полицай, направил още няколко кутии, които да бъдат поставени на различни места.

„Кутиите се изработват изключително лесно, просто погледнах в интернет как горе долу трябва да изглежда. Ако я пратим на конкурс за красота, няма да го спечели, но е изработена от лек материал, който да може да се закрепи за дървото, да не се отчупи и да може да побере продуктите“, казва Йордан Енчев.

За избор на мястото им помогнал кметът на Черноморец.

„Търсихме място, което да е близо до магазин, за да е лесно, ако човек иска да остави нещо. Важно беше и тези хора, които ще се възползват от помощите, да останат анонимни, защото има такава бариера - човек да признае пред себе си и пред другите, че е в нужда“, казва кметът на Черноморец Росен Деспов.

Семейство от Кърджали остава без дом и доходи заради извънредното положение

Стиляна и Йордан закупили със свои средства първите хранителни продукти и ги подредили. Още на другата сутрин открили кутията празна. Надяват се храната да е отишла при хора, които наистина имат нужда от нея, а не да е прибрана от някой, който се е възползвал инициативата им.

Смятат да поддържат наличността в кутията, докато могат. От примера им се заразили и много хора в градчето, а и в общината, които били готови да отделят лични средства. Още две кутии, изработени от Йордан, ще бъдат поставени в следващите дни в селата Атия и Росен.

Репортер: Цеца Алексова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!