За понеделник в 11 области е в сила жълт код за опасно време

Под влиянието на зона с ниско атмосферно налягане седмицата започва с хладно и дъждовно време. Днес до обяд ще превалява в централните и югоизточните райони на страната. По-късно ще има условия за бури с интензивен валеж, гръмотевична активност с риск от градушки. Най-вероятно е те да паднат в североизточните райони. В Западна България валежите ще спрат.

Около обяд ще се усили вятърът от запад. На моменти поривите ще достигат скорост от над 50 км/ч в някои райони на Западна България. Температурите в ранния следобед ще са сравнително ниски - между 14 и 19 градуса, в София – около 15 градуса.

В 11 области на страната е в сила жълт код с очаквани валежни количества за денонощието до 30-40 литра на квадратен метър и възможни градушки.

Във вторник облачността ще се разкъсва и ще позволи тук-там слънцето да се задържа по-дълго. Температурите в най-топлата част на денонощието ще са около 20 градуса. На Гергьовден над страната ще премине динамичен студен фронт със силен вятър в Северна България, превалявания от север на юг в рамките на денонощието и по-ниски дневни температури.

В четвъртък валежите ще спират навсякъде. В Западна България ще остане ветровито. Дневните температури ще тръгнат нагоре. Почивните дни ще са топли, като в края на тази и началото на другата седмица се очакват едни от най-високите стойности на термометрите за месеца – около 30 градуса.