Музеят ще остане затворен, но църквата “Успение Богородично” отваря вратите си за вярващите

Остров Света Анастасия отново приема посетители, но при строги мерки срещу COVID-19. Музеят ще остане затворен, но желаещите ще могат да посетят църквата “Успение Богородично” и отворените пространства. Ще работи и външната част на местния ресторант, но дейността му ще бъде съобразена с въведените мерки за дистанция и дезинфекция. Хотелската част на острова също ще приема гости, но само при предварителна резервация и при строги хигиенни условия.

Първият курс на кораб “Анастасия” отплава в 10.00 ч. с ограничен брой пътници. А те ще трябва да носят предпазни маски. Предварителната резервация е задължителна, а престоят на острова ще продължи два часа. Преди и по време на посещението на гостите, служители извършваха дезинфекция на открити и закрити площи.

 

 

“Хората ще бъдат посрещани при спазване на нужната дистанция. Храмът е отворен, ресторантът също ще работи, но без закритата си част. Поставили сме и дезинфектанти”, каза управителят на остров Света Анастасия Павлин Димитров. 

Музеят, както и вътрешната част на ресторанта ще останат затворени до второ нареждане. Макар на открито и в кутии за еднократна употреба, ценителите на морската кухня побързаха да опитат от рибената супа на майстор Митко. Действащият фар е другата атракция, която привлича вниманието на посетителите.За него от 15 години се грижи другият Димитър на острова. Разказва,че въпреки модерната техника фарът е ориентир.

 

И заради красотата, и спокойствието островът вече има планирана културна програма за летния сезон, която ще се реализира при нормализиране на обстановката.

“От вчера вече имаме и гости, които нощуват при нас. Имаме резервации и за края на месеца. Очакваме хубаво време и при мерки за сигурност островът ще работи. Очакват ни четири сватби.За всеки месец имаме по една голяма сватба от 100 човека”, посочи още Димитров. 

 

 

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортер: Цеца Алексова

ПРИКЛЮЧЕНИЕТО СВЕТА АНАСТАСИЯ: Как островът ще посрещне новия сезон?

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.