Какво послание се крие зад снимките на фотографа?

На границата между снимането и рисуването се появи цял нов свят наречен „Карантинна фотография“. В него вечните теми и герои от световното изкуство оживяват в условията на COVID-19.

Светът ни се променя. Човечеството поема по нов път. И макар да е неизвестно къде отиваме, фотографът Иво Орешков е оптимист. Тези дни, докато си стои вкъщи, без работни ангажименти, тъй като е сватбен фотограф, решава да разкаже за карантината, като приказка, но в снимки. 

„Това, което се опитах да кажа с тези снимки, е че не трябва да се страхуваме, защото страхът не води към нищо добро. Любовта е тази, която ще промени света, не страхът“, сподели Иво.

ПОРТРЕТИТЕ НА КАРАНТИНАТА: Фотограф засне с дрон живота по балконите (ВИДЕО)

Първият му модел е самият той. „Видях един конкурс на тема „Изкуството вкъщи“, в който се правеха снимки, които имитират известни картини, филми или някакви подобни неща. Реших да участвам в конкурса. И така уж на майтап направих няколко снимки. Магрит ми е много любим художник и като видях конкурса първата мисъл ми беше да направя нещо негово“, разказа художникът.

В "Синът на човека" на Рене Магрит емблематичната ябълка е заменана от коронавирус, а вратовръзката от въже. В ролята влиза актьора Ивайло Захариев. 

„Просто винаги сме се забавлявали, като го снимам и реших да го включа и него, защото той добре позира, а е много по-лесно, когато си зад обектива“, сподели художникът.

Сякаш воден от прозрението на Пипи Дългото Чорапче, че светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери, Иво се впуска в това предизвикателство като истински нещотърсач. И така любимата на поколения червенокоска също идва на гости в приказния свят на Иво Орешков.

Българин сред победителите в международен фотоконкурс (СНИМКА)

„С децата в момента четем Пипи Дългото Чорапче, търсейки някакви по-известни образи, герои от книги, картини. Момичето, което участва там като Пипи, доста добре влиза в ролята й“, разказа той.

Иво познава тъмнината, но знае че светлината е по-силна. Отказал наркотиците с помощта на Бог, вярва, че трудностите ни помагат да прогледнем.

„Аз вярвам в Бог. Вече 20 години съм вярващ и точно в Библията в едни стихове се казва да не си планираме какво ще правим в утрешния ден, да не си казваме ще отида там и там ще изкарам толкова и толкова пари, ще свърша тази и тази работа, ами винаги да си казваме: „Ако Бог иска, ще направя това нещо, понеже не знаем какво ни очаква в утрешния ден“, разказа Иво.

„След като аз преживях това освобождение, изцеление, не се срамувам да говоря за това, защото се опитвам да помогна на колкото се може повече хора да намерят свободата си от наркотична зависимост. Имаме група за взаимопомощ, която се нарича „Изход““, каза още фотографът.

Репортер: Благой Цицелков

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.