Днес България поема официално щафетата в него

Днес България поема официално щафетата в Световния пробег на мира. Уникалното тази година е, че това ще се случи виртуално. На 1 март 2020 г. в Лисабон беше даден стартът на европейската част от пробега, но заради ситуацията около COVID-19 и блокирането на свободното движение се взе безпрецедентно решение за 30-годишната история на инициативата.

Българските бегачи ще трябва да изминат 1008 километра без значение от мястото, което са избрали. Изискването е разстоянието да бъде засечено посредством някое от съвременните смартфон приложения.

Световният пробег на мира достигна до България

Тази година предаването на щафетата ще става като всяка следваща държава получава факел, с който ще се бяга на нейната територия. Участие може да вземе всеки, който пожелае да се включи, и да подържи горящия факел на мира. Правилата са изцяло съобразени с изискванията за предпазване от коронавируса.

„Участниците, които се присъединяват към пробега, го правят индивидуално. Всеки тича в своя квартал или в парка, където това е позволено. Спазваме необходимата социална дистанция и тичаме с факела на мира в сърцето си. Промяната е тази, че той вече е виртуален”, каза Цвети.

Повече от 30 години Пробегът на мира обикаля света. Преминава през повече от 150 държави всяка година. Изминати са над 600 000 километра. Зад създаването му стои името на индийския философ и деец за мир – Шри Чинмой, вярващ че спортът е едно мощно средство, което ни помага да бъдем единни. 

„Пробегът на мира е най-мащабната и най-продължителната масова проява в света, която е посветена на мира и на хармонията между хората. В същността си представлява международна щафета, а това, което се предава, е факелът, символизиращ пламъка в сърцата на хората”, допълни Цвети.

Идеята на инициативата не е със състезателен характер, а да накара всички да са единни в съхраняването на световния мир. 

Повече гледайте във видеото. 

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.