Темата коментираха представители на две от големите асоциации в сектора

Намаляването на ДДС на 9% за ресторантите и заведенията ще помогне на бранша.  Около това мнение се обединиха в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините” председателят на сдруженията за заведенията в България Емил Коларов и зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров.

„От много години желаем това да се случи. Истината е, че нашите искания бяха за 5%, постигнахме 9%, така че сме удовлетворени”, заяви Емил Коларов.

„Нашият сектор е 100% съборен на земята. В състояние на будна кома сме. Това е мярка, която ще ни помогне”, коментира Атанас Димитров.

Данъчни промени и извънредни мерки за ресторантьорския бранш (ОБЗОР)

 „Откакто сме затворили, цените на всички продукти се вдигнаха с 20-30%, вдига се цената на електроенергията, вдигат се всички разходи. Ние искаме да вдигнем и заплащането на персонала. Поели сме ангажимент да помагаме, за да се вдигне осигурителната вноска и да се изсветли секторът. Така ще влязат много повече приходи в бюджета”, заяви Коларов. По думите му намалената ставка на ДДС ще помогне и за намаляването на сивия сектор.

„Трябва да прилагаме такъв тип данъчна политика, че бизнесът да може да си плати данъците. Повечето европейски страни, които залагат на туризма, прилагат диференцирана ставка за хотелиерството и ресторантьорството”, коментира Димитров. По думите му нашите преки конкуренти в сектора прилагат такива ставки. И даде за пример Гърция, Румъния, както и големи туристически дестинации като Италия, Испания, Франция.

От бранша обаче изчисляват, че в момента работят на загуба.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.