Пазарувайте онлайн, съветват от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ

Новият коронавирус оцелява известно време върху банкноти, но според експерти рискът да се заразим от парите е по-нисък в сравнение с разпространението на заразата от човек на човек, съобщи Асошиейтед прес. Много бизнеси по света забраниха разплащанията в брой, а правителствата вземат допълнителни мерки.

Когато е възможно, използвайте безконтактни плащания като покупки на стоки и услуги онлайн или по телефона, съветват от американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията. Ако се налага да платите в брой или с банкова карта, агенцията препоръчва да дезинфекцирате ръцете си веднага след това, съобщава БТА.

Проучване през март установи, че вирусът може да оцелее върху картон до 24 часа, но не е направено изследване колко дълго оцелява върху банкноти. Рискът не изчезва с използването на банкова карта. Изследването установи, че вирусът може да вирее върху пластмаса до три дни, макар в изследването да няма доказателства някой да се е заразил чрез допир със замърсени повърхности.