Земният трус се усетен в най-голямата подземна мина за желязна руда в света

Швеция регистрира второто най-силно земетресение в историята си. Земен трус с магнитуд 4,1 по Рихтер е усетен в най-голямата подземна мина за желязна руда в света в понеделник, пише „Дейли мейл“.

2 жертви и десетки ранени при силно земетресение в Иран (СНИМКИ)

Епицентърът му е на север от Арктическия кръг. Най-силното земетресение в страната е регистрирано в края на 2008 година. То е било със сила 4.3 по Рихтер и е ударило южната част на страната. По това време в мината са били тринадесет души, но никой не е ранен и оттогава съоръжението е затворено.

След земетресението край Пловдив: Серия от вторични трусове

Мината, която е на повече от век, през 2019 г. е произвела повече от 14 тона продукти от желязна руда. Фредрик Бьоркенуол, говорител на фирмата – оператор заяви, че нивото на водата в рудника се повишава, но помпите работят.

Според специалисти трусът е обвързан с дейностите по добив на руда. Шведската национална сеизмична мрежа заяви, че земетресението малко е регистрирано малко след 3 часа тази сутрин.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.