Само една къща паметник на културата е пострадала

Серия вторични трусове в Пловдивско през цялата нощ - общият брой на микро - трусовете до момента е над 40. В рубриката "Моята новина" получихме ексклузивни кадри от момента на земетресението. Ясно се вижда как се се клатят сградите в Пловдив.

Тази сутрин на място пристигнаха и експерти, които оцениха щетите в района. Само една къща паметник на културата е пострадала. Това е синята къща, която от години е необитаема и силно компрометирана. Пострадали - няма!

ОТ "МОЯТА НОВИНА": Кадри от земетресението в Пловдив (ВИДЕО+СНИМКИ)

Село Стряма се оказа епицентър на силното земетресение вчера. Земята под него и днес продължава да се люлее. 48 микроземетерсения регистрараха сеизмолозите от вчера насам. Трусовете са с магнитут под 3 по скалата на Рихтер и не са усетени от хората.

„Цяла нощ не спахме. Молихме се дано да не се потваря вече. Страшно беше“, разказва Мария Томбова за безсънната нощ на жителите.

„Страхът и уплахата на хората поотмина, но все пак бяха притеснени да няма вторични трусове през нощта“, каза кметът на с. Стряма Васил Черпелийски.

Тази сутрин той направил оглед на къщите в цялото село и установил само един разрушен комин от мощния трус. Пострадалата къща е на 80-годишна самотноживееща жена. Все още е в шок и отказва да говори за труса.

„Поизплашила се е като е чула шума и е излязла навън. После е видяла, че коминът е паднал от другата страна“, разказват съседи.

„Мисля, че до една седмица време ще дадем отговор на съответната госпожа можем ли да помогнем и с каква сума, ако не може общината да помогне, намерил съм майстор, който естествено тя ще си заплати“, добавя кметът Черпелийски.

Земетресение край Пловдив, има леки материални щети

В Стария Пловдив земетресението нанесе щети по фасадата на емблематичната Синя къща, паметник на културата. От внушителната сграда, в която първоначално се помещаваше фондацията „Европейска столица на културата“ е паднала част от мазилката. Пукнатини има по цялата фасада.

От института “Старинен Пловдив“ твърдят, че това е единствената пострадала сграда в архитектурния резерват.

„Тя така или иначе е в аварийно състояние от доста години. За нея още февруари месец направихме проект и кандидатстваме за финансиране към Министерството на културата и се надяваме да й възстановим така истинския, хубавия облик“, казва директорът на ОИ “Старинен Пловдив“ Богомил Грозев.

А пукнатините по панелния блок в Столипиново, които паникьосаха обитателите му, се оказаха стари и не са причинени от земетресението, установи проверката на общинските власти. Последният вторичен трус в Пловдивско е бил по обед с магнитут 1-ва степен по скалата на Рихтер.

Земетресение с магнитуд 6 по Рихтер разлюля остров Крит

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.