Според него вирусът ще остане години наред, но не в този вид

„Епидемията от COVID-19 затихва и в България, и в други държави. Това е обичайният ход на нейното развитие. От глобалното масово заразяване ще минем към един етап на т.нар. клъстърно развитие на епидемията с отделни места, в които се поддържа инфекциозен процес. На такъв етап е в момента България“. Това каза в ефира на „Здравей, България“ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Само 7 болници ще се борят с коронавируса в София

Той обясни, че епидемията ще загасне, но коронавирусът ще остане и всяка година ще има заболели от него. Д-р Симидчиев посочи, че старият щам на вируса SARS-1 е изчезнал, тъй като е бил разпространен само в 14 държави. SARS-2 обаче е засегнал над 200. „Разпространението му е много по-масивно в световен мащаб, което значи че ще остане нещо недоизчистено. Така че вероятността той да съществува много години напред е голяма, но няма да е в този вид“, обясни пулмологът.

Д-р Симидчиев даде и няколко препоръки за предпазване от заразяване. „Остават същите мерки – миенето на ръце, социалното дистанциране. Идеята е, че срещу нас може да стои човек, който е потенциално заразен и, като имаме такъв подход, може да сме спокойни“, обясни той.

24 нови случая на коронавирус у нас, излекуваните са 646

По думите му с мерките, които предприемаме срещу коронавируса, можем да се защитим и от други вируси. А когато COVID-19 протича по-тежко остават белези в белия дроб на заболелите, категоричен бе Симидчиев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.