Недоволството е срещу прекомерната употреба на сила от полицията

Разрастват се бунтовете в Съединените щати. През нощта гневна тълпа подпали сгради и автомобили в Минеаполис. Имаше и бунтове в Лос Анджелис, където протестиращи преградиха магистрала и изпочупиха патрулни коли. Недоволството е срещу прекомерната употреба на сила от полицията, която доведе до още един смъртен случай. Протестиращите подпалиха голям магазин, много автомобили и автобусни спирки.

Безредици и мародерства в Минеаполис (ВИДЕО)

След цяла нощ безредици, в южните квартали на Минеаполис белезите на бунтовете бяха навсякъде. Протетиращите искат полицаите, които предизвикаха смъртта на 46-годишния чернокож мъж, не само да бъдат уволнени, но и съдени. Кметът на Минеаполис подкрепи протестиращите.

Протести избухнаха и в Лос Анджелис. Стотици се събраха на една от основните магистрали в града и блокираха движението. Един от тях беше блъснат от полицейски автомобил и остана да лежи на шосето. Не е ясно какво е състоянието му.

Бунтове в САЩ заради убит от полицията мъж (ВИДЕО)

Стотици жители на Минеаполис се възползваха от протестите, за да разграбят местни магазини. Бяха разбити супермаркет за домакинска техника, магазини за алкохол и други търговски обекти.

Протестиращи се събраха и пред дома на полицая, който повече от 5 минути притиска с коляно врата на починалия мъж. Медии разкриха, че той е бил обект на разследване на употреба на сила срещу заподозрени и преди. А смъртта на Джордж Флойд много напомня на начина, по който полицаи удушиха арестантът Ерик Гарднър в Ню Йорк преди 6 години. Полицаите, които отнеха живота му през 2014 година бяха уволнени, но друго наказание нямаше.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.