Българската политическа сцена след вируса

„В началото на март, в очакване на острата фаза на заразата, популярността на всички институции скочи. Това е нормален рефлекс. След това обществото ги раздели и избра кои да държи отговорни за случващото се. Правителството и Щабът станаха с много висока ситуативна оценка. Важно е да отбележим, че това не е рейтингът, който мерим принципно, а е по-скоро оценка за взетите мерки от тяхна страна.” Това заяви социологът Първан Симеонов в ефира на "Плюс-Минус. Коментарът след новините".

Симеонов: Държавата най-сетне започна реална война срещу олигарсите

По негово мнение, за да се коментират тенденции, трябва да бъдат направени още изследвания. „На ниво хипотези нещата не са се променили много. Тези които смятат, че има голямо разместване, не трябва да бързат. Такова по-скоро няма”, добави Симеонов.

Темата коментира и политическият анализатор Любомир Стефанов.  Според него една такава политическа ситуация е маратон, а не спринт. "Кризата с COVID-19 също няма да свърши за два месеца. Съгласен съм с колегата, че рейтингът е условен. Реалните амбиции, намерения и възможности на основните състезатели ще видим, когато започне новият политически сезон”, добави Стефанов.

Симеонов коментира и политическия потенциал на председателя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

„Такъв потенциал има, но заявката е под въпрос. Важно би било дали управляващите биха го припознали, както и дали ще му бъде лесно да прескочи от популярна сфера, като медицината в непопулярна, като политиката. Все пак най-лошото от икономическите последици ще видим през есента. Рано е да се правят изводи”, обясни Първанов.

Симеонов: Първите тежки удари срещу олигархията са вече факт

„Коалицията е стабилна и нещата вървят в правилната посока. Извънредните избори са тема на тези, които нямат какво да предложат”, заяви Стефанов относно ситуацията в управляващата коалиция.

Той обясни, че противоборството в БСП не е нищо ново. „В тази партия всичкоу което изглежда като сътресениеу е апаратна война. Това е партията на устава. Там лидерите се сменят, когато това е подготвено да се случи. Да направиш преврат срещу лидера е немислимо. Тази партия има дълга история в превратите и във взимането на власт”, добави той.

Повече по темата гледайте във видеото

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.