Бившият съдружник на обвиняемия бизнесмен разкри давани ли са подкупи

"Чувал съм от момичета, които са имали вземане-даване с Божков, че той държал сакове с големи суми пари в офиса си". Това каза в ефира на „Здравей, България” Цветомир Найденов, бившият съдружник на издирвания бизнесмен Васил Божков. 

Божков твърди, че Законът за хазарта е променен заради него

„Човек с 18 обвинения, всяко от което изисква пари кеш – мокри поръчки, купуване на културни ценности, търговията с влияние. В никое от тях няма даване на пари по банков път. Гледайки датите за 2019 г., таймингът на теглене през октомври съвпада с изборите”, заяви Найденов.

Той е убеден, че няма нищо компрометиращо в когото и да било сред управляващите. Божков правел внушения, защото такъв бил маниерът му на работа и за да дестабилизира правителството, което, според Найденов, си е свършило работата.

Валери Симеонов: Поредните измишльотини и глупотевини на Божков

„Ако Божков е давал такса спокойствие в размер на 20% от печалбата на дружествата, които са спестявали данък, схемата трябва да е била следната: тези 4 компании печелят общо по 200 млн. лв. на година. За 5 години това са 1 млрд. лв., а 20% от тях са 200 млн. лв. Той е извадил платежни документи за 12 млн. лв. Липсват 188 млн. лв. от тази такса "спокойствие". Къде са?”, запита Найденов. 

Той категорично отрече да е раздавал подкупи. „Но доколкото познавам Божков, той никога няма да плати от името на всички съдружници. Той може да ги накара да платят вместо него, но не и да плаща вместо всички”, каза още бизнесменът.

Преди дни Васил Божков, който се укрива в Дубай, обяви, че Законът за хазарта е бил променен заради него срещу процент от печалбата за управляващите. 

„Нашето семейство има 16% в "Еврофутбол" през друга фирма. "Еврофутбол" се контролираше от Васил Божков и ние няма как да не знаем, ако той е плащал някакви 20%, защото той щеше да ги удържи от нас, както и от гръцкия си партньор”, смята Найденов. Той потвърди думите на други съдружници на бизнесмена, че те също не са знаели за подкупи.

Спецпрокуратурата влезе в офиси на Божков, иззе още културни ценности (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Георги Кадиев внесе едно предложение, което за мен е крайно неразумно. Той вдигаше таксата за хазарта от 12 на 15%. С това може би е целял да "извади очите" на Божков, но му „изписа веждите”, защото по този начин монополизира бизнеса му. Нито един нормален конкурент от външен пазар няма да дойде и да се конкурира с Божков на местна почва. Доказателство за тези мои думи е онлайн хазартът, където той няма никакво влияние”, обясни Найденов.

 

 

Той е категоричен, че „технологията на измамата”, която е извършил Божков, е много проста. „Този член в закона не се чете от много хора. Освен това, Комисията по хазарта е много самостоятелен орган. Стига само да имаш добри контакти с двама-трима членове и председател, можеш да си правиш, каквото и Васил Божков правеше. Технологията на измамата за тези 700 млн. лв. е съвсем друга. Няма политик, нито финансов министър, който да толерира подобно нещо. Ако той имаше план да прикрие следите си, той бе много ясен”, обясни Найденов.

 

 

Той не изключи Божков да е финансирал и партийни проекти. „Четох, че тегленията са през октомври месец, а тогава бяха изборите. Към кого е било насочено това – не знам”, каза той.

Според заместник-председателя на Народното събрание Валери Симеонов парите от сметките на Божков са отишли за финансиране на политически проекти на опозицията и за протести.

Лидерът на НФСБ директно посочи Мая Манолова като вероятен получател на парите. През есента тя се бореше на кметските избори в София.

„Големите суми – 3 800 000 лв., 3 600 000 лв. са теглени на 23 и 29 октомври 2019-та година. Точно тогава бяха изборите. На 27 бяха изборите и балотажът беше на 3 ноември. ”, каза той. И допълни: „С други думи около 8 млн. лв. явно са изтеглени за да се плати купения вот за Мая Манолова в София основно. То е ясно. Просто датите съвпадат само с това значимо събитие нищо друго не е ставало, а няма никаква логика да вярваме на това, че той е теглил пари и ги е носил като подкуп или като рушвет в чанти, в брой на някого, защото само октомври месец той също е теглил пари четири пъти”.

А Симеонов подозира, че хазартният бос може да е финансирал и протести. „Точно по време на изборите по същото време от средата на октомври до средата на ноември вървяха според мен платените протести срещу избора на Иван Гешев. И освен това, да не забравяме, че тези кашони с антични предмети иманярите не са му ги подарявали, а са ги продавали, затова също се харчат пари, както и за екзотични екскурзии и прочие, с които господин Божков е известен”, посочи още той.

Пред NOVA Мая Манолова заплаши със съд Валери Симеонов и отрече Васил Божков да е финансирал кампанията й.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.