Те са с неизяснен произход и в нереставриран вид, съобщават от държавното обвинение

Спецпрокуратурата с нови обиски в офиса на бизнесмена Васил Божков. В приземен етаж на сградата на столичната улица „Московска" са открити нови исторически предмети. Сред тях има фрагменти, апликации, части от копия и халки.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Предметите са в нереставриран вид и са съхранявани в разрез със стандартите, съобщават още от обвинението. Не се уточнява кога са били направени обиските и колко точно предмети са били иззети. 

В момента всички предмети се намират в Националния исторически музей, където се съхраняват по правилата, в специално помещение и при подходящи за тях условия. 

 

 

В началото на годината, от същата сграда бяха иззети над 2 700 предмета, за които стана ясно, че не са обявени като частна колекция. По данни на Министерството на културата, процедурата за това била започната, но недовършена.

По-рано през деня бизнесменът Васил Божков излезе с две публикации в социалната мрежа Facebook. В първата от тях той твърди, че е предоставил документи от банкови преводи. Във втората той пише, че иззетите последно предмети са били част от вече конфискуваната колекция на фондация „Тракия”, която сега била представяна като нови предмети.