Те са с неизяснен произход и в нереставриран вид, съобщават от държавното обвинение

Спецпрокуратурата с нови обиски в офиса на бизнесмена Васил Божков. В приземен етаж на сградата на столичната улица „Московска" са открити нови исторически предмети. Сред тях има фрагменти, апликации, части от копия и халки.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Предметите са в нереставриран вид и са съхранявани в разрез със стандартите, съобщават още от обвинението. Не се уточнява кога са били направени обиските и колко точно предмети са били иззети. 

В момента всички предмети се намират в Националния исторически музей, където се съхраняват по правилата, в специално помещение и при подходящи за тях условия. 

 

 

В началото на годината, от същата сграда бяха иззети над 2 700 предмета, за които стана ясно, че не са обявени като частна колекция. По данни на Министерството на културата, процедурата за това била започната, но недовършена.

По-рано през деня бизнесменът Васил Божков излезе с две публикации в социалната мрежа Facebook. В първата от тях той твърди, че е предоставил документи от банкови преводи. Във втората той пише, че иззетите последно предмети са били част от вече конфискуваната колекция на фондация „Тракия”, която сега била представяна като нови предмети.

 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си