Протестите по света в памет на Джордж Флойд продължават

Вълната от протести, заради смъртта на американеца Джордж Флойд стигна и Европа. Градове в няколко държави станаха арена на демонстрации срещу  полицейското насилие и расовата дискриминация. Стигна са до хаос и безредици на места.

Американският полицай Дерек Човин, на когото бяха повдигнати обвинения за смъртта на чернокожия Джордж Флойд, ще се яви за първи път пред съда в град Минеаполис.

Ако бъде признат за виновен той може да получи до 40 години затвор. Междувременно, продължават протестите по света срещу полицейското насилие и расовата дискриминация.

Еманюел Макрон поиска отговор от полицейските власти във Франция, заради многобройните манифестации. Още повече след като стана ясно, че в страната се водят близо 1500 съдебни проверки за полицейско насилие. Броят им се е увеличил драстично през последната година  - с цели 24 процента.

В Европа -  от Бристол до Будапеща през Мадрид и Рим, десетки хиляди европейци протестираха бурно. Хиляди хора излязоха по улиците в Западна Европа, за да демонстрират срещу расизма и полицейската бруталност.

„Призивът Животът на черните има значение не се отнася само до полицейското насилие. Тук сме подложени на дискриминация, каквато няма за другите раси. Ако например търсим апартамент под наем, ще срещнем трудности. Когато търсим работа сме в по-неизгодна позиция”, казва Ранди Кайембе, жител на Брюксел.

„Посланието ми е, че трябва да сложим край на расизма. Това е просто неприемливо! Не може само заради цвета на кожата ти да имаш по-малко права! Това е просто недопустимо”, смята Анаел Девос.

В Брюксел демонстрацията прерасна в безредици и погроми. След края на мирната демонстрация част от участниците се сляха с група от квартал, населен предимно с имигранти от Африка. Последваха сцени на вандализъм, изпочупени бяпа витрините на скъпи магазини.

Участници в протест срещу расизма в  британския град Бристъл събориха статуя на британски търговец на роби от 17-и век и я хвърлили в река. Роденият там Едуард Колстън участвал в Кралската африканска компания, която контролирала търговията с роби от Западна Африка през 17 век.

Протестите заради смъртта на Джордж Флойд обхванаха целия свят

В САЩ се проведоха най-масовите демонстрациии срещу расизма

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.