„България има една от най-достъпните системи за предучилищно образование”, каза още просветният министър

Онлайн обучението става част от учебния процес и без извънредно положение. Това гласят нови промени в Закона за училищно и предучилищно образование. И още -  задължителна става предучилищната и за децата на 4 години. За целта ще бъдат построени нови детски градини.

При извънредни обстоятелства като дървени и грипни ваканции училищата веднага трябва да преминават във формат на онлайн обучение. Същото ще важи и за отделни ученици, отсъстващи заради счупен крак или ръка, или по семейни причини. „Тогава детето може да учи от вкъщи чрез виртуална класна стая, докато учителят преподава в реалната класна стая. Т.е. говорим за едновременно присъствено и електронно обучение”, каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

Вълчев: Българските учители заслужават да бъдат аплодирани

И още - от МОН ще разрешат до 20% от учебните часове след 4-ти клас да се провеждат дистанционно. Това означава по един час дневно. Опция, подходяща за учебните заведения на двусменен режим - за да не се налага децата да идват прекалено рано или да си тръгват късно вечерта. „Училищата ще трябва да докажат, че това води до подобряване на резултатите и няма да има изключени ученици от учебния процес”, допълни Вълчев.

 

 

Промени има и за най-малките. До учебната 2023/2024-та година общините ще трябва да обхванат в детските градини и четиригодишните. „Учителите в детските градини правят чудеса - те ги учат на елементарни навици - да си мият ръцете, зъбите, да се хранят с прибори. Най-важното - учат ги на български език, учат ги да са българи”, каза още образователният министър.

Вълчев: Зрелостниците в България ще получат дипломите си навреме

От просветното ведмоство вече имали уверението от всички общини, дори от столична, че настоящият брой места в детските градини е достатъчен, за да обхване всички четиригодишни.

Това обаче щяло да задълбочи недостига на места за по-малките деца. От МОН ще компенсират дефицита с нова програма за 210 милиона лева. С парите ще бъдат построени и около 15 нови училища за три години.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.