Новите машини са близо до масово производство

Новият свръхбърз влак на Китай премина успешни тестове. Предвижда се "Маглев" да се движи със 600 км/ч. Според екипа, провел изпитанията край Шанхай, всичко е било по план и е натрупана важна практическа информация.

Правителството в Пекин очаква още до края на годината да започне масово да произвежда такива влакове.

Терминът "Маглев" е съкращение от "магнитна левитация". Той описва как се движи влак, който не докосва релсите.

МАГЛЕВ (съкратено от магнитна левитация) е транспортна технология, която позволява придвижване и управление на транспортно средство посредством действието на магнитни сили. Тя е изключително разпространена при разработката на бързоскоростни влакове и поради тази причина понянието МАГЛЕВ се използва най-често за този вид транспорт, сочи справка в Уикипедия.

За разлика от традиционните влакови композиции, МАГЛЕВ не се докосва до релси и не използва колела. Между него и транспортното шосе има въздушна възглавница. Поради тази причина единственото триене е това с въздуха. Мощността и скоростта на влаковете, използващи МАГЛЕВ технология са сравними с тези на самолет. Магнитната левитация дава възможност за развиване на високи скорости и ускорения и изкачване на стръмни наклони, но не е приета на пазарно равнище.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.