Това научи NOVA

Петима са вече заразените с COVID-19 в Сунгурларе, научи NOVA. Две са новите положителни проби, след като бяха изследваните 60 контактни лица на тримата заболели общински служители. Засега градът няма да бъде затварян.

Дезинфекцията на улици и обществени сгради в Сунгурларе продължава втори ден. Днес и утре по предписание на РЗИ, общината и детската градина в Сунгурларе остават затворени. Изследвани са 60 служители на администрацията. „Засега няма опасност да затворим целия град. Не искаме да създаваме паника между хората”, каза кметът на Сунгурларе д-р Георги Кенов.

Кметът на Сунгурларе: Обстановката в общината е спокойна

Обработени бяха детската градина и училището в града. „Препаратите са одобрени от министерството на здравеопазването.Те са биоразградими”, посочи Момчил Николов- представител на фирма за дезинфекция.

 

 

Преустановена е работата на Социалния патронаж, който обслужва 200 души. „След получаване на резултатите ще преценим какви мерки да предприемем - дали временно ще възложим доставката на храна за домашен социален патронаж отвън, или ще продължат нашите колеги да приготвят и доставят храна”, заяви Тодорка Павлева- зам.-кмет по социални дейности в Сунгурларе.

В Сунгурларе паника към момента няма. „Въобще не съм притеснена, тъй като знам, че ще се вземат противоепидемични мерки”, коментира Величка, която е жител на Сунгурларе.

Към момента няма информация как и къде са се заразили тримата служители на общинската администрация. „Те пътуват, понеже имат и ангажименти. Ние сега работим. Имаме голяма програма и по европейските фондове, навсякъде”, посочи кметът на града.

Община Сунгурларе затворена заради заразени с COVID-19 служители

Симптоми имали от преди седмица, консултирани били от специалист, а в събота излезли и положителните им проби за коронавирус. Прекият им началник с притеснение очаква резултата от PCR теста си.

„Донякъде имам притеснения, но въпреки всичко работата продължава. И тримата колеги са в моя отдел. Имаме ежедневен контакт с тях. Надявам се и при останалите колеги, които работихме заедно, да няма последствия”, каза Тодорка Павлева.

В следващите дни ще има още яснота за контактите на заразените.

Очаква се следобед да станат ясни резултатите от взетите вчера PCR тестове на общинските служители.

Репортер: Цеца Алексова

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК