Системата ще работи на принципа на теста за бременност

Учени от Пермския университет разработиха система за диагностика на рак на простатата с използването на въглеродни наночастици. Системата ще работи на принципа на теста за бременност, съобщиха за РИА Новости от Mинистерството на науката и висшето образование.

Дългият престой зад бюрото носи риск от рак на простатата

На повърхността на въглеродните частици има разпознаващи елементи, способни да образуват връзки с мишената. Анализът позволява идентифициране на специфичен антиген, чието високо съдържание показва възможността пациентът да развие злокачествена неоплазма на простатната жлеза, предаде БГНЕС.

Учени от Харвард откриха начин за борба с нелечими онкозаболявания

Принципът на новия анализ е подобен на теста за бременност. Тест лентата се поставя в тестовата проба, например в кръвната плазма. При положителен резултат се появяват две цветни точки или ивици, а при отрицателен резултат - една, съобщават от пресслужбата.

Карл Лагерфелд не е починал от рак на панкреаса

В момента еколози и генетици работят върху автоматизирането на някои етапи от подготовката на тестовите ленти, за да ускорят производството им, да подобрят точността и възпроизводимостта на резултатите. Получените в рамките на изследването данни ще послужат при създаването на тестови системи за диагностика и на други болести.