Джокович понесе сериозни критики заради организирането на турнира „Адриа тур”

Темата за положителната проба на Григор Димитров се превърна в топновина не само у нас, а и по света. Причината - поведението на тенисистите по време на турнира в Белград миналата седмица, на който звездите в тениса не спазваха социална дистанция и дори бяха засечени на дискотека.

Снощи Григор Димитров публикува в социалните мрежи новината, че след връщането си от турнира в Хърватия, е дал положителна проба. Последният му мач беше в събота срещу Борна Чорич, който днес също е дал положителна проба. Сред заразените са и треньорът на Григор, както и един от треньорите на световния номер едно Новак Джокович. А между двата турнира първата ни ракета беше и в родния си град Хасково, където се срещна с десетки фенове и журналисти.

Григор Димитров е заразен с коронавирус

Все още не е ясно кога Григор се е заразил с коронавирус. След връщането си от Америка той посети три държави за две седмици. Точно преди да дойде у нас първата ни ракета игра на демонстративен турнир в Сърбия с над 4 000 зрители на ден. Там беше и спортният ни журналист Петьо Борисов, който твърди, че мерки е имало, но не са се спазвали. 

„Раздаваха се маски, дезинфектанти. Всеки имаше право да реши дали да ги използва, повечето хора отказаха. Хората бяха един до друг, забавляваха се, защото настроението беше фестивално, празнично, каквото Джокович заяви, че иска да бъде. Раздаваха се маски и на журналистите при влизане в зоните за пресконференции. Трябва да кажем, че почти нямаше журналист с маска”, обясни Петьо Борисов. 

Положителната проба на Григор доведе до вълна от критики срещу световния номер едно Новак Джокович. Обвиненията са, че по време на организираните от него турнири от серията „Адриа тур”, самите играчи са нарушавали мерките, прегръщайки се и снимайки се постоянно. А кадри в социалните мрежи показаха как тенисистите се забавляват след мачовете.

„Не мисля, че идвайки в Белград, официални лица и състезатели са имали намерението да се дистанцират един от друг. Напротив, всички акцентираха и в своите коментари, че най-сетне след 3-4 месеца пауза, те могат да се съберат, да си поприказват, да се потупат по рамото, а вече, че Джокович е показал типичното си сръбско гостоприемство и те са се възползвали от него”, коментира Петьо Борисов.

Все още няма официален коментар от страна на Джокович. Знае се само, че е отказал да се тества в Хърватия, където трябваше да играе финал, а е дал проба след прибирането си в Белград.

С официален  коментар обаче излезе по-малкият му брат и директор на турнирите от „Адриа Тур” - Джордже Джокович.

„Наистина съжаляваме. Опитахме се да спазваме всички мерки и спазвахме всички мерки, наложени от правителствата на Сърбия и Хърватия”, завяи Джордже Джокович.

Вълна от критики срещу Джокович след заразяването на Гришо с COVID-19

А щом организаторите обявиха, че отменят финала в Хърватия, от трибуните се чуха бурни освирквания.

В Хасково, където Григор прекара няколко дни между двата турнира, няма да има масови скрининги, заявиха от Щаба.

„За два дни той направи доста срещи. Част от тях са с много нисък риск, защото става въпрос за снимане с деца за 1-2 минути. Повече ме притесняват много тесните му контактни с медии и с кмета. Всички те са поставени под наблюдение и всички те ще бъдат изследвани”, заяви доц. Ангел Кунчев.

Кметът на Хасково под карантина след срещата си с Гришо, в града има напрежение

Предстои да бъдат издирени и всички, които са били на по-малко от метър и половина от Димитров.

„Тези, които са били в близост до него, нека наистина да се изолират. Тези, които са били на трибуните и са били далеч, за тях няма никакъв риск”, обясни д-р Соня Димитрова от РЗИ.

Тестът на кмета на Хасково, който проведе лична срещна с Григор, е отрицателен.

Джокович ще се тества в Белград, Тийм с отрицателна проба

Десетки хора в града обаче са поставени под карантина заради срещи с Григор Димитров. Тенисистът беше в родния си град миналата седмица. Сред хората под карантина е и кореспондентът на NOVA Димитър Иванов. Предписания засега са връчени на хората, които са били най-близко до тенисистът, каквито са журналистите.

На кортовете, на които Григор Димитров проведе 2 тренировки, беше извършена пълна дезинфекция.

Информация: Ивомира Пехливанова, Димитър Иванов