Коментар на проф. Георги Момеков и Николай Костов

„Не мисля, че скоро ще има лекарство, което да лекува коронавируса по начина, по който повечето хора си представят – т.е. 100% от заразените да скачат на крака и да нямат никакви усложнения. На този етап няма такава терапия”. Това заяви председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков в студиото на „Неделята на NOVA”.

Той даде за пример лекуването на Хепатит С. „Ефективните терапии срещу него се появиха 15 години, след като този патоген ни беше известен. Несериозно е хората да очакват, че сега индустрията може да генерира за 5 месеца лекарство срещу COVID-19”, каза той.

„Много от специалистите коментират, че лечението на COVID-19 няма да е само от едно лекарство , а поне от три, които имат различно действие. Със сигурност, то няма да е просто и няма как да помага в 100% от случаите”, коментира председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Според него повечето хора са твърде фокусирани единствено върху терапиите, свързани със заболяването. „Вместо това може да се менажира по-добре целият инфекциозен процес и да се извлекът много по-големи ползи, отколкото са в момента по отношение на точността и скоростта на тестване и карантиниране, например”, смята той.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си