Канцлерът се срещна с френския президент Еманюел Макрон

Германският канцлер Ангела Меркел изтъкна германо-френското единство във възстановяване на икономиката на ЕС, след като се срещна с френския президент Еманюел Макрон, съобщават ДПА и БТА.

„Когато Германия и Франция са единни, това не означава, че Европа е единна. Но когато Германия и Франция не са единни, тогава единството на Европа не е в много добро състояние", заяви Меркел.

Меркел призова Европа за нова роля без лидерството на САЩ

„Очакванията са големи", каза тя, визирайки очакванията от предстоящото ротационно германско председателство на ЕС, започващо на 1 юли. И допълни: „Но Берлин и Париж могат да допринесат за позитивния тласък в правилната посока за бъдещето на Европа", каза канцлерката.

Меркел заяви, че Европа е изправена пред трудни времена и че Германия и Франция имат намерение да играят роля в предстоящите месеци, което дава ясно да се разбере, че „Европа е нашето бъдеще".

Канцлерът изрази и надежда, че страните членки на ЕС ще успеят на срещата си на върха през юли да преодолеят различията си за бюджета от над 1 трилиона евро за ЕС, както и за възстановителния фонд за справяне с последиците от коронавирусната криза, допълва Ройтерс.

Министър-председателката на Дания отложи сватбата си, заради среща на лидерите на Евросъюза

„Ще има още много разговори. Надяваме се, че ще намерим решение, въпреки че има още дълъг път пред нас", каза Меркел.

Макрон изрази отново позицията си, че сделка за бюджета на ЕС и за възстановителния фонд ще бъде постигната на срещата на върха на 17 и 18 юли. Той каза, че фондът трябва да включва 500 милиарда евро под формата на грантове за най-тежко пострадалите страни.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си