Стигна се до сблъсъци между полиция и протестиращи

Два фронта на мнения и позиции, разделени от един булевард и полиция. Няколко часа продължи протестът, който се движеше постоянно. Служителите на реда успяха да предотвратят сливането на двете множества. Въпреки това до напрежение се стигна и сблъсъци между полиция и протестиращи имаше.

Сблъсъци и арести при протестите в центъра на София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Още в ранния следобед започна да се оформя протестът пред президентството. Хората очакваха президентът Румен Радев да излезе и за втори пореден ден да говори пред тях.

„На площада се решава бъдещето на България. Не във Facebook, не на масата, а именно тук”, бяха думите на държавния глава.

През това време на събиране, обявено не като контра протест, а като митинг, от другата страна на булеварда се събраха симпатизантите на ГЕРБ.

„Не трябва да ни разделя нищо. Това, което се случва е най-гадното”, смята премиерът Борисов.

Президент и премиер се прибраха в сградите на поверените им институции, а пред тях напрежението ескалира още по светло.

ГЕРБ: Шпицкомандите на Божков превзеха протеста, отговорността е на Радев (ВИДЕО)

Протестиращите срещу управлението за втори пореден ден поеха към „Орлов мост”, а поддръжниците на ГЕРБ напуснаха площада. За да стигнат до автобусите си, които обаче се оказаха блокирани. Стигна се и до арести.

„Ще протестирам до падане на правителството! На много хора се плаща да са тук и да правят мизерии”, каза недоволстващ.  

От ГЕРБ дадоха брифинг, на който поискаха политическите партии, които стоят зад протеста в подкрепа на президента Румен Радев да поемат отговорност за нарасналото напрежение в късните часове на вечерта.

По време на изявлението беше споменато и името на Васил Божков, който в момента е в Дубай. От ГЕРБ твърдят, че той стои зад ескалацията на напрежението.

„Няма да допуснем гражданска война, дори и да имаме шанс да я спечелим. Нека да припомня, че демокрацията работи, когато е безусловна и перманента”, смята Томислав Дончев.

Караянчева: Симпатизантите ни си тръгнаха мирно, така се прави протест

„Г-н Радев вече носи цялата отговорност за това, което се случва. По време на нашия митинг през цялото време призовавахме привържениците ни да не се поддават на провокации и да не обиждат хората от отсрещния митинг, защото те също са част от българския народ и се опитвахме да предотвратим това, което се случи”, допълни Тома Биков.

„Радев нарече над един милион български избиратели мутри. А той работи с мутрите. Тези хора, които направиха този погром в София”, беше позицията на Цвета Караянчева.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.