Това реши местен съд

С червена бюлетина на Интерпол да бъдат издирвани четиримата български граничари, които са обвиняеми в Турция за смъртта на бракониер в български води преди 12 години. Това е поискал турският съд преди дни. Въпреки че бяха оправдани от българския съд, миналата година в югоизточната ни съседка започна нов процес срещу тях и се стигна до искането да бъдат издирвани с червена бюлетина. Това се случило на задочно заседание миналата седмица.

БЪЛГАРСКИ ПОЛИЦАИ ПРЕД ТУРСКИ СЪД: Отговарят за смъртта на бракониер

На 17 април 2008 година при защита на български териториални води загива турски рибар-бракониер в района на Резово. Четиримата тогава гранични полицаи ­ Михаил Цонков, Николай Костов, Николай Петков и Живко Петков са оправдани от българският съд, но миналата година Турция започна задочно дело срещу тях.

„Червена бюлетина в Турция издават единствено и само за тероризъм. Не знаем какво да очакваме”, каза Николай Петков.

„Надявам се българската държава в лицето на своите институции, на Министерството на външните работи, Министерството на правосъдието, на Министерството на вътрешните работи да застане до нас, както досега”, заяви Михаил Цонков.

От Министерството на правосъдието изпратиха становище по казуса до NOVA, в което се казва „дори да има такова искане, те няма да бъдат предадени на турските власти. 

Четиримата бивши граничари настояват да бъдат окончателно оправдани.

“Това, че имаме някакви уверения, че няма да ни предадат, мен лично това не ме устройва .Аз искам да бъда напълно оправдан и да се свалят абсолютно всички обвинения от мен и от колегите”, каза Николай Петков.

 

Стотици подкрепиха българските граничари, обвинени в убийство от Турция (ВИДЕО)

 

 

Още по темата гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.