По думите му има информация, че се дават пари на провокатори, за да предизвикат безредици

9 полицая са ранени от началото на протестите у нас. Част от пострадалите вече са изписани за домашно лечение. Това обяви в ефира на „Здравей, България” директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев. По думите му има информация, че се дават пари на провокатори, за да предизвикат безредици. 

"В сряда, когато стана инцидентът пред НС, бяха задържани 6 души. На следващия ден бяха арестувани още 7 души заради вандалски прояви. Говорим за посегателство над органите реда. От данните до момента става ясно, че има определени групи от млади хора, които се опитват да провокорит  и да опорочат протеста. За да посоча, кой ги изпраща трябва да има доказателства. Засега имаме само предположения. Работим изключително сериозно с оглед тези хора да бъдат изправени пред правосъдието. Вчера ми направи добро впечетление, фактът, че когато около 22.00 ч определенагрупа хора започнаха да слагат черни маски и да атакуват НС, протестиращите се отдръпнаха и те сами напуснаха този протест", поясни Хаджиев.

Двама от задържаните снощи са младежи на 15 и 16 години. От тях са иззети два ножа и пиротехника. По данни на ръководството на СДВР вчера провокатори са се подготвяли за щурм. 

Опитът за щурм на бившия Партиен дом - разказ на ранените полицаи (ВИДЕО)

„Не е отказана медицинска помощ на никого. Когато спрямо едно лице е издадено нареждане и то агресира, нашите служители имат право да използват физическа сила, за да му поставят белезници”, обясни шефът на СДВР.

Според него е възможно проверките да приключат по-рано от обявения 30-дневен срок. 

Директорът на СДВР напомни, че са полицаите са настроени миролюбиво към протестиращите.

„В длъжностната характеристика на полицая не пише, че трябва да бъде бит, плют. Тези хора имат семейства, имат деца, които се притесняват за тях”, заключи Хаджиев.

Целия разговор гледайте във видеото

Седма поредна вечер на протести в София и други големи градове (ВИДЕО+СНИМКИ)

Борисов обмисля пет варианта за бъдещето на кабинета

Борисов поиска оставките на Горанов, Маринов и Караниколов

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.