Демонстрантите отново се събраха в "Триъгълника на властта"

Граждани се събраха на протест в центъра на София за седма поредна вечер. Протестиращите настояват за оставката на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Протести имаше и в други големи градове в България.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Засега ситуацията в София е спокойна. Забелязани са няколко лица с димки, но агресия няма. Около 22 часа полицаите сложиха каски и щитове. Причината за това беше хвърлена бутилка по бившия Партиен дом.

Снощи част от хората се опитаха да щурмуват сградата. На място бяха задържани шестима души, част от тях имат криминални регистрации за разпространение на наркотици. Имаше и ранени полицаи. 

 

 

Борисов обмисля пет варианта за бъдещето на кабинета

Днес организаторите на протеста съобщиха, че не искат да се стига до провокации и затова между протестиращите има доброволци. Те носят зелени отличителни знаци и ако някой от протестиращите има проблем с провокатори или види такива, може да потърси някой от доброволците и да поиска съдействие.

И днес полицейското присъствие в района остава засилено.

Полицаите на първа линия отново са с жилетки, на които пише „Антиконфликт”, с което искат да покажат, че не искат да се стига до конфликти и агресия.

 

 

Протестиращите се придвижиха към Народното събрание, а след това да се върнаха обратно. Пред Президентството те посрещнаха с аплодисменти новината за поисканите от Бойко Борисов оставки на министъра на финансите Владислав Горанов, на министъра на вътрешните работи Младен Маринов и на министъра на икономиката Емил Караниколов. И тримата са декларирали пред премиера Борисов готовност да подадат своите оставки незабавно. Тримата министри ще входират съответните документи за това още утре.

Протестиращите казаха, че това е добро начало, но продължават до оставка на правителството. 

„Това няма да ме накара да спра с протестите, но е една добра първа стъпка.  Искам да има кардинална промяна в съдебната система, която за мен е по-важна от изпълнителната власт”, каза един от протестиращите.

„Искаме оставка и на г-н Гешев, и на ВСС, който го е избрал и трябва да поеме отговорност”, коментира друг. от демонстрантите.

Борисов поиска оставките на Горанов, Маринов и Караниколов

 

Протести имаше и в други големи градове в България.

В Бургас десетки се включиха в поредния протест с искане за оставка на правителството.Недоволните от управлението на страната поеха в шествие по централната улица на града с викове „Оставка”, „Мафия”.

Протест отново имаше и във  Варна. Шествието премина по основните булеварди в града при засилено полицейско присъствие. До ескалация на напрежението не се стигна.

„Искам да живея в демократична и свободна държава. Преди 36 години съм живяла в тоталитаризъм, сега искам да живея в свободна държава”, каза един от протестиращите.

„Искаме да спрем мафията и Европейският съюз трябва да ни помогне за това”, коментира друг от протестиращите.

Организаторите на демонстрацията в Русе тази вечер бяха оставили десетки плакати с различни снимки и послания. Всеки участник в протеста изибраше призив, който отговаря на неговите искания. Както всяка вечер протестиращите се събраха пред съдебната палата, а в епицентъра на протеста случайно попадна екип на Би Би Си, който  снима филм за културата по дунавския град.

„Това, което много ме дразни всеки път като си дойда, е тоталната анархия и въобще чувството за безнаказаност, което изпитват нашите „управляващи”, каза едни от демонстрантите.

Протестът в Русе завърши със шествие по централните улици.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.