Според социалния министър младите са останали на заден план в мерките срещу COVID-19 и това трябва да се промени

„В мерките, които предложихме по отношение на справяне с кризата, младите хора като че ли наистина останаха на заден план и това е нещо, което би трябвало да променим за в бъдеще. На протестите има много хора, въпросът е гневът на младите да не бъде използван за инструмент. Ние никога не сме имали против да разговаряме с хората, които имат различни виждания, които смятат, че не се справяме добре”, заяви социалният министър Деница Сачева в предаването „Карай направо”.

Десети ден на протести срещу властта

Според нея се стигна до протести заради три фактора – пандемията от коронавирус, разследванията на прокуратурата и влизането на България в чакалнята на еврозоната.

„Определено в протестите има хора, които не подкрепят това, че ще бъдем с по-прозрачна банкова система. Част от протестиращите са млади хора, които не могат да намерят сезонна работа, върнали са се от чужбина, не могат да пътуват, нито да идат на бригади. Те търсят начин да изкажат своя гняв. От друга страна разследванията на прокуратурата, както по отношение на институциите, така и по отношение на олигарси, дават допълнително  гориво на протестите”, обясни Сачева.

Сачева: Имаме готовност да удължим 60/40 до края на годината

Тя е на мнение, че протестите са „кълбо от множество възли, противоречия и различни противопоставяния. Социалният министър е на мнение, че и правителството е допуснало грешки, като открои, че една от тях е, че вероятно не са намерени достатъчно добри отговори на проблемите на младите хора.

Сачева заяви, че всички варианти за рокади в кабинета са възможни, но тя не се притеснява за поста си. Тя определи като „категорично невярно”, че кабинетът се страхува от служебно правителство.

„Трябва всеки от нас, когато коментира тази тема, да има предвид, че в момента се опитваме да мислим за бъдещето. Нашите действия не са опит да спасим правителството, а през зимата да има работещ парламент. Трябва да се мисли за това до какво би довела една оставка на правителството”, смята министърът.

Целия разговор с Деница Сачева гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.