Вижте историята на Марио, който е с детска церебрална парализа

Родители на деца с опасно ниско тегло заради различни заболявания редовно прибягват до благотворителност, за да набавят животоподдържащи медицински храни. Те се обръщат за помощ към непознати, защото не получават такава от Здравната каса. От години искат скъпите храни да се поемат изцяло от НЗОК за всички заболявания, които водят до опасно ниското тегло. Но до ден днешен касата поема медицинските храни само за ограничен кръг от заболявания.

Марио е на 16 години и животът му зависи от приема на високопротеинова храна.  

„Той е едно специално дете, което трудно преглъща. Много трудно преглъща. И го храня със спринцовки. „Живяхме в Испания 17 години. Цялата ми бременност протече много добре. В последния момент плацентата ми се отлепи”, споделя майката на момчето - Ками Матеева.  

ДПС предлага 9% ДДС за бебешки млека, пюрета и памперси

Марио се ражда с цезарово сечение. Още в първите мигове от живота му лекарите решават, че е мъртвороден. Започва борба за живота на майката.

„Тогава вече се събират много лекари и случайно един от тях забелязва, че стомахчето на детето подскача. Взимат го, но той вече няколко минути е без въздух. Това е и причината да е с детска церебрална парализа”, разказва жената.

На всеки може да се случи, незвисимо от държавата, в която се ражда или националността на майката. Разликата идва после. Майката споделя, че в Испания й доставяли всичко необходимо. Връщат се у нас, защото прочели за лекар, който може да помогне на Марио да проходи. Оказва се измама, но днес по-голямата част от необходимата на Марио апаратура е от Испания, въпреки че детето е здравно осигурено в България от 5 години. Първата година, след като се връщат у нас той все още е обгрижван от испанската социална система. През това време сестрите му, които остават там, получават специалната храна и я изпращат в България.

След това обаче бил отписан, защото вече не посещава училището в Испания. 

За лекарства семейството дава около 200 лв., за храна около 1050 лв. Сериозен разход са и памперсите. Затова разчита на съпруга си, който е международен шофьор, и на дарения.

От около 2 години сдружение „Общност мостове“ помагат на такива семейства и водят битка тези храни да се поемат изцяло от Здравната каса.

Защо млада жена остава без животоподдържащо лечение?

Д-р Антоанета Тончева завежда лаборатория по генетика в германска клиника и има наблюдения как се случват нещата там и тук. Самата тя се е сблъсквала с този проблем в България, защото е имала онкоболни в семейството си. Онкологичните заболявания водят до екстремно ниско тегло, но за тях Касата не предвижда подпомагане за купуване на медицинска храна. Тя подпомага само хора със заболявания, включени в специален списък, който се утвърждава от Надзорния й съвет. 

„По света в международната класификация за болестите са намерили решение да фигурира понятието „малнутриция”. Това е екстремно ниско тегло, липса на определени хранителни вещества в организма. Като то може да се дължи на различни състояния. В новата класификация, която ще влезе в сила от 1 януари 2021 са включени над 50 000 нови състояния. За съжаление обаче тази класификация няма да бъде въведена у нас засега”, коментира д-р Антоанета Тончева. 

На официално запитване от наша страна Здравната каса отговори, че няма изкарани данни, защото такава статистика изобщо не се води. Поне е ясно на колко пациенти се заплащат напълно или частично храни за медицински цели – 1480 души на стойност 250 000 лв.

Друг проблем е, че на нуждаещите се им се налага да търсят някои от храните зад граница, защото в България ги няма. Миналата година от „Общност мостове“ успели да разговарят с зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева.

„Тя беше заявила готовност да се свика работна група към министерството, където да се обсъдят тези проблеми. До момента нищо не се е променило”, споделя Тончева.

От здравното министерство отговориха, че по проблема се мисли и ще бъде организирана среща.

Ако искате да помогнете, може да го направите по банков път: 

BG88RZBB91551011572397RZBBBGSF
Maрио Анчов Матеев
 
Може да помогнете и с есемес: DMS MARIO 17777

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.