Това съобщиха от Интерпол

Полицията е иззела 17 000 фалшиви комплекта за тестване за COVID-19. Те са открити при операции срещу незаконни храни и напитки в десетки страни, съобщиха от Интерпол, цитирани от БГНЕС.

Иззети са фалшиви или нестандартни продукти на стойност 34,5 милиона евро в 77 държави и са арестувани 407 души в рамките на акциите, извършени от декември 2019 г. до юни 2020 г. 

Сред иззетите стоки има млечни продукти, месо и други храни, фалшиво етикетирани като лекарства, съобщи Интерпол.

Полицията прихванала и хиляди фалшиви медицински продукти в периода, в които страните по целия свят се втурнаха да осигуряват доставки при блокиране за ограничаване разпространението на коронавируса.

„Докато страните по света продължават усилията си да овладеят COVID-19, престъпните мрежи, разпространяващи тези потенциално опасни продукти, показват само решимостта си да печелят“, гласи изявление на генералния секретар на Интерпол Юрген Щок.

Освен фалшивите тестове за COVID-19, при акциите били открити дезинфектанти и дори пратка от морски дарове в Южна Африка, произхождащи от Азия, които били фалшиво декларирани като лични предпазни средства. 

Това беше деветата година на агенцията за координирани действия в рамките операция Opson срещу фалшиви или нестандартни храни и напитки, при които редовно се изземват хиляди тонове фалшиви и потенциално вредни продукти.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.