Шестима от тях са настанени в болница

Още 7 души от старческия дом „Възраждане” в Русе са с коронавирус. Става въпрос за медицинска сестра и шестима възрастни хора, които живеят там. Те са настанени в инфекциозно отделение, а сестрата се лекува  у дома. Така общият брой на заразените стана 15. 

Рекорден брой излекувани от COVID-19 за денонощие, новозаразените са 269

Въпреки това обстановката в дома е спокойна. От началото на пандемията обитателите му били поставени в социална изолация. Пенсионерите се хранели по стаите си, контактите им били ограничени само на етажа, на който живеят. Всички помещения се дезинфекцирали често, а отскоро се разхождат в двора по график. Препоръката към близките им е, когато ги посещават, да са на разстояние.

„Роднините им трябва да ги пазят, да спазват дистанцията и да са с ръкавици и маски”, каза директорът на дом „Възраждане” Ани Венкова.

В социалния дом обмислят варианти за реакция, ако болните рязко се увеличат.

„Мислим дали да бъдат настанени в център извън дома, или да отделим цял етаж, за да ги изолираме и да ги обгрижваме”, поясни Венкова.

Очакват се резултатите от още проби.

Репортер: Наталия Йорданова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.