Николай Василковски ни разхожда по пътеките на тетевенския край

Петрахиля, Острич, Трескавец и Червен. Четирите исполина, обградили китния балкански град Тетевен. Намерете на картатат село Бабинци, тъй като потегляме към връх Острич. В селото ще се ориентирате по сградата на училището, от където малка дървена порта отваря пътя към тучните ливади в подножието на конусовидното възвишение.

На върха е разположен параклис, който се забелязва от километри. До него води прохладна пътека, прорязваща гъстата широколистна гора. На няколко места по пътеката се откриват прозорци с гледки към селото. Пътеката е стръмна, но обезопасена с парапети. Търпеливо и упорито вървим нагоре, галени от шарената сянка. Само половин час ходене и вече сме на връх Острич, а под нас е цял Тетевен.

Площта на билото е едва 30 квадратни метра. Въпреки това, тук гордо се извисява параклисът “Покров Богородичен”. Граден е от местни хора, изнесли на ръцете си строителните материали.Митове и легенди се носят за това неземно красиво място. И повечето са свързани с вулкановидната форма на възвишението. Хората разказват как в миналото бабите са носили камъни от река Вит чак тук, на 1069 метра надморска височина, за да запушат вулкана.

От плoщадката на параклиса виждаме следващата цел - “Опасният зъб”. Маршрутът тръгва от града по стръмна зелена пътека. Подготвяме се за изкачване с обща денивелация около 500 метра. Докато върим по сипея около нас се редят живописни планински масиви. Пътеката потъва в дебрите на вековна букова гора. Малко преди заслон “Опасният зъб” е най-голямото предизвикателство - най-опасният участък по маршрута. Скалите са стръмни. Има въже, за което може да се държим. Вече сме на 910 метра надморско равнище - заслон “Опасният зъб”. Панорманата гледка е уникална. Виждаме в ниското автомобилите като мравки. Долината на река Вит. Цялата е в краката ни, а около нея са впечатляващите ридове на Тетевенската и Васильовската планина.

Отново там в ниското задължително трябва да минем “Под пръските на водопада”. Така се нарича екопътеката, до която има автомобилен път от центъра на Тетевен. Сравнително равен маршрут, без резки изкачвания и слизания, който върви от двете страни на река Козница. В летните жеги тук, по речните камъни, покрай старите букови дървета е сенчесто, зелено и прохладно. Пътеката е кратка - около 600 метра, но пък финалът е забележителен - невероятно красивият водопад “Скока”. Кристалните води на реката падат от височина 15 метра. Издълбали са скалите в чудни форми. Водопадът е едно от многото места, събрали неподправената красота на Тетевенския Балкан, които ще ни накарат да се върнем тук някой ден.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.