Полицейското присъствие в района е засилено

Засилено полицейско присъствие в Стара Загора. Рано сутринта там започна акция по събарянето на незаконни къщи. Те се намират в махалата на квартал „Лозенец“ .

В парк „Борова гора“, вместо дървета, от години са издигнати къщи монолитно строителство. Днес стартира акцията по събаряне на постройките, повечето от тях бяха бутнати от тежка техника.Започна и изравняването на терена. Вероятно това няма да бъде и последната такава акция в Стара Загора.

АКЦИЯ В ПЛОВДИВ: Събарят незаконни постройки в „Столипиново“

Напрежение днес имаше сред жителите на квартала, чиито къщи се събарят. Затова те бяха охранявани от полиция.

„Ние останахме на улицата. Няма къде да се приберем с децата”, каза една от живеещите там.

Процедурата е отнела цяла година,  докато се стигне до законното премахване на незаконните къщи, които са построени в парка.

 

 

„Всички тези 97 постройки, които ще бъдат премахнати днес, са построени преди аз да бъда кмет. Ние сме направили много ясен и точен план по години как да ги премахваме. Знаете, че до този момент бяха премахнати 205. Тези 97 са започнати от 2019 г. Тоест сме извървели за една година цялата процедура, връчване на заповеди за доброволно премахване, след което принудително премахване”, заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Заповедите са били обжалвани в съда, но процедурата вече е приключила. От общината твърдят, че са предлагали на хората многократно други варианти за настаняване, но никой не е пожелал да се възползва.

Голяма част от живеещите в квартала нямат адресна регистрация. През годините досега са премахнати общо 302 незаконни къщи в квартала „Лозенец” в Стара Загора.

Репортер: Георги Манев

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.