Увеличава се обаче броят на младите, които се заразяват, обяви Костадин Ангелов

Мерките срещу разпространението на коронавируса у нас са достатъчни. Това обяви здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов след среща с експертните съвети по епидемиологии. 

Няма нужда от разширяването на мерките или въвеждането на нови, обяви Ангелов. 

Той даде и сравнителни данни за последните две седмици. Цифрите сочели, че има намаляване на новозаболелите у нас с 9,8%. Увеличава се обаче броят на заразените на възраст от 15 до 29 години. През май месец младите са били 10%, а сега са близо 25%. 

В момента няма съществен натиск върху болничната система. Здравните власти имат готовност за разкриване на нови легла за болни с коронавирус, ако се наложи.

Към момента навсякъде в болниците в страната има всичко необходимо – маски, дезинфектанти, ръкавици и др.

 

 

„Най-вероятният път на разпространение на заразата в Дома за възрастни в Русе е неспазване на противоепидемичните мерки. Във Варна проверяваме възможността за внасяне на заразата чрез персонала”, каза здравният министър пред журналистите.

По отношение на протестите, проф. Ангелов препоръча на хората колкото могат да спазват мерките, да слагат маски и да стоят на разстояние един от друг.

Здравните власти работят също в посока учебната година да започне присъствено.

Министърът коментира и възможността за пускане на публика на футболните срещи: 

„Трябва да изработим указания, ще направим среща със заинтересованите страни и агитките, ако получим уверение от тях, че ще спазват противоепидемичните мерки, ще пуснем публика на стадионите”, заяви още проф. Ангелов. „Ще наблюдаваме след това записи, ще налагаме санкции, ако не се спазват”.

От началото на пандемията у нас са регистрирани 12 159 случая на COVID-19. 829 са в болници. 712 са заразените медици. От тях 248 са лекари. 6684 са излекувани, 404 са починали.

Проф. Ангелов и доц. Кунчев са се срещнали и с премиера Борисов.

„Болниците и медицинските екипи остават в пълна готовност за лечение и диагностика на пациентите с COVID-19. Те разполагат с цялата необходима апаратура, има и достатъчно легла в интензивните отделения”, проф. Ангелов пред премиера.

Здравният министър е отбелязал, че ситуацията в страната е под контрол, има създадена стриктна координация на всички звена в системата, включително и със Спешната помощ, за поемането на случаите.

„Нито ще затваряме бизнес, нито ще затваряме хора. Болниците могат да издържат“, е изтъкнал Борисов. Той е разпоредил фалшивите новини за затягане на мерките и за въвеждане на извънредно положение да бъдат опровергани с факти.

В хода на срещата е отбелязано, че вирусът вече се разпространява по-лесно, дифузно, все още в света не са открити лечение и ваксина. Затова според премиера е изключително важно спазването на дисциплина, дистанция и дезинфекция.

Здравният министър е докладвал още на премиера за последните възникнали случаи на заразени с коронавирус в Дома за възрастни хора в Русе, а по случая във Варна е сезирана прокуратурата.

Главният държавен здравен инспектор е обяснил пред министър-председателя, че по заболеваемост на Балканите България е само след Гърция. С повече случаи са Сърбия, Босна и Херцеговина, Република Северна Македония. „Само че от днес Гърция връща отново щаба си. Така че ние с най-меките мерки в Европа сме предпоследни на Балканите“, посочва Борисов.

 „Едномилионната демонстрация в Германия конкретно срещу мерките и едномилионната в Израел означават, че след 6 месеца умората у хората е много голяма и те все по-трудно ще приемат рязко ограничителни мерки“, е казал още доц. Ангел Кунчев.

Премиерът е разпоредил стриктно да се следи за изплащането на допълнителните финансови средства на лекарите, сестрите, санитарите, лаборантите и на всички служители на първа линия в борбата с COVID-19.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.