Те имат за цел да изведат колите и градския транспорт от задръстванията

На фона на пълната блокада в центъра на София, Общината залага на зелени вълни, които да изведат колите и градския транспорт от задръстванията.

Пореден ден на антиправителствени протести (ВИДЕО)

Трите горещи точки в София са ясни – „Орлов мост”, кръстовището пред Софийския университет и площад „Независимост”. Вечер обаче, когато започнат шествията, затруднения в придвижването има и на други места. В Центъра за контрол на трафика към Столична община могат да реагират спрямо обстановката като променят системата на светофарите например.

На бул. "Данаил Николаев" в района на Сточна гара колоните автомобили са безкрайни почти през целия ден. Това е едно от алтернативните трасета през града и често точно там се активира зелена вълна. Най-тежко е сутрин от 8 до 9 и вечер от 17 до 18 часа, показват анализите. Трудности възникват и при старта на протестните шествия.

17 линии на градкия транспорт в София с променени маршрути (СПИСЪК)

„Държим връзка с „Пътна полиция”. Движейки се шествието, някои кръстовища се изключват и поемат от тях. Всичко това става тук, с един клик на мишката”, обясни Димитър Петров.

В момента 17 от линиите на градския транспорт са с променен маршрут. Автобус 84 например прави обратен завой преди „Орлов мост”. Автобуси, трамваи и тролейбуси често попадат в тапите. Затова градският транспорт е приоритет в Центъра за управление на трафика.

Четири “зелени улици” в София от края на юли

Специалистите в центъра разработват нови схеми за светофарите по кръстовищата около горещите точки. На този етап безпроблемно движение предлага единствено метрото. От общината препоръчват този транспорт, особено в пиковите часове.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.