Те трябва да търсят помощ дори и при пътуване с градския транспорт

5 години след мораториума за достъпност в България - десетки недостъпни плажове, трудно или напълно непроходими туристически дестинации.

И още - проблеми при влизането в държавни учреждения и не на последно място - трудно упражняване на правото на глас. Такава е реалността за хиляди хора с увреждания у нас. такова е всекидневието за хиляди българи. За да получат елементарното - например административна услуга или още по-простото - придвижване с градския транспорт, трябва да потърсят помощ. А не винаги я получават.

Защо жена с инвалиден стикер на автомобила няма къде да паркира? (ВИДЕО)

Организацията "Алианс за достъпност" са категорични - да се отговори на нуждите на хората с увреждания, трябва да се гледа не като на привилегия, а като на изконно право. „Достъпността не е възможност, нито услуга. Тя е право, дадено от конституцията на всеки български гражданин. Така както и правото на глас, достъпността под всякаква форма е ангажимент на държавните институции”, коментира Боряна Петкова.

Оказва се, че не липсата на пари е в основата на проблема. От Неформалната общност „Алианс достъпност” са убедени, че обществото ни не е узряло за това да приема хората с увреждания като равни. „В началото си мислихме, че достъпността е свързана с финансова възможност, но с годините се убедихме в това, че достъпността е въпрос на желание”, каза Доброслав Илиев от организацията.

Защо държавата отказа инвалидна рампа в блок с две жени с увреждания?

А за да се появи такова желание, отговорност носи всеки от нас. На първо време от "Алианса за достъпност" са си поставили по проста и по-лесно изпълнима задача - да развиват достъпния и социален туризъм. Така че хората с увреждания да имат достъп до различни алтернативни туристически услуги.

От общността твърдят, че властите не третират еднакво всичките си граждани. Задължение, което е задължително за всяка европейска държава.

Стажант-репортер: Тома Петков

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.