Отговорите потърси Виктория Бояджиева

Две жени в инвалидни колички от Сливен, които живеят в един и същи вход, са получили отказ от социалното министерство за финансиране, за да се изгради рампа в блока им.

Била ли е умишлено умъртвена пенсионерка, за да вземат имотите й? (ВИДЕО)

Една от тях живее на втория, а другата – на петия етаж на жилищната сграда. Едната страда от детска церебрална парализа, а другата  има увреждане вследствие на катастрофа. И двете имат нужда от помощ дори и за да излязат от дома си. Затова преди година семействата им кандидатстват за финансиране от социалното министерство за изграждане на рампа която да помогне за придвижването на двете жени до асансьора на блока.

Братът на жената с детска церебрална парализа Васил Стоянов обясни в „Здравей, България” обясни, че те трябва да поискат оферта от фирма, която може да осигури рампа. „Преди изграждането трябва да се поиска разрешение от общината и главния архитект, съседите също трябва да са съгласни. Отнема време. Технологичният процес е няколко месеца”, уточни той.

Рампа, но с бодлива тел: (Не)достъпно за хората с увреждания

Стоянов обясни още, че причината за отказа е мнението на експертната комисия към Министерството на труда и социалната политика. А то е, че подемникът, който те са избрали спрямо възможностите на входа на блока,  не може да бъде използван от двете жени с увреждания без помощ.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Адриана Стоименова обясни, че съоръженията, които се изграждат в помощ на хора с увреждания трябва да са безопасни – независимо дали става дума за рампа, подемно устройство или асансьор. 

Повече подробности гледайте във видеото

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.