Исканата цена от дружеството за септември е с 15,21% по-висока от тази за август

КЕВР да утвърди цена на природния газ за септември в размер на 21,51 лв. / MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) за крайни снабдители на природен газ и за лице, на което е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Предложението е направено от дружеството „Булгаргаз” съобщиха от дружеството.

Исканата цена от дружеството за септември е с 15,21% по-висока от тази за август. Увеличението се дължи на повишените с над 45% спотови цени на европейските газови пазари за периода 1 - 10 август в сравнение с цените за юли Спотовият компонент е част от формулата, по която се образува доставната цена на природния газ.

Прогнозната цена за октомври е по- висока с 1,86% в сравнение с предложената за септември. „Увеличението се дължи на очакваните по-високи спотови цени на европейските газови пазари, в сравнение с ценообразуващите за м. септември, които са част формулата, по която се образува доставната цена на природния газ”, уточняват от „Булгаргаз”.

Прогнозната цена на природния газ отчита влиянието на ценообразуващите фактори към 10.08.2020 г. и е неокончателна.

Окончателното предложение за утвърждаване цената на природния газ за октомври. ще бъде внесено в КЕВР на 10 септември.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.