Наблюдава се и сериозен скок на цените на имотите край големите градове

Рязък скок при продажбите на къщи с двор, заради коронавируса. Причината според брокери е, че хората търсят усамотение и да са сред природата при евентуален нов пик на заразата. А с търсенето се наблюдава и сериозен скок на цените на имотите край големите градове.

Пепа Василева е собственик на апартамент от 80 квадрата в София. „В него живеем аз и сина ми, снахата, дете и куче. COVID-19 ни даде да разберем колко е притеснено и колко е трудно в апартамент. Блокът е голям, висок, 20-етажен, огромно количество съседи, буквално като за едно село”, сподели пред NOVA тя.

За да спазват мерките за дистанция и да се чувстват спокойни, тя и семейството й са готови на компромис – да продадат жилището си и да си купят къща.

През последния месец софиянци масово са склонни да продават апартаментите си. Причината е, че според брокери всеки трети от тях търси да си купи къща или парцел в регулация близо до града.  „Което неминуемо в последните няколко месеца доведе и до покачване на този тип имоти. Когато говорим конкретно за София всички търсят те да бъдат до 10, максимум 30 км от столицата”, обясни Петър Сотиров, управител на агенция за недвижими имоти.

Плюсът за потенциалните купувачи е, че цените на апартаментите са в застой. "Продадохме един тристаен апартамент на добра локация в „Младост” на около 1100 евро на квадрат. А къща с двор от 800 квадрата на два етажа от 60 кв. застроена площ на етаж се купи за 75 000 евро”, добави Сотиров.

Клиентите са склонни и да изтеглят допълнително банков кредит заради ниски лихви под 3 процента. Целта според брокерите – да купят по-хубава къща, обикновено за между 100 000 и 260 000 лева.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.