150 милиона лева за различни социални и икономически мерки гласува правителството

150 милиона лева за различни социални и икономически мерки гласува правителството ден преди извънредното заседание на парламента с искане за актуализация на бюджета.

Дават допълнителни средства за децата на работещи родители

Родителите на деца под 14 години ще получават месечно по 610 лева, но само ако отговарят на определени условия. Кабинетът налива допълнително десетки милиони и за училища, университети и болници. Министрите заседаваха онлайн.

Една минимална работна заплата ще има за родителите с деца до 14 години в извънредната епидемична обстановка или ако бъде обявено отново извънредно положение заради коронавируса. Право на парите ще имат хората, които са изразходвали платения си отпуск и не могат да работят дистанционно.

„Ако, пази Боже, пандемията се увеличи и има пак извънредно положения, някога ако се наложи да се затварят училища, какво правим с работещия родител?  За това тази мярка ще е някъде около 20 милиона на месец. Така че спокойно можеш Деница,  докато ти викат оставка, да обявиш тази мярка”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Финансов тласък ще има и за здравната система. 2,4 милиона лева отиват към „Пирогов” за най-модерна апаратура за клиниката по травматология. Държавата осигурява други над 8 500 000 лева за инфекциозните звена във военните болници в София и Сливен.

Борисов: 16,5 млн. лв. за модерни кабинети по математика и природни науки

„Купуваме високопроходими линейки, за да могат всички граждани, дори и в най-отдалечените места,  да получат адекватна медицинска помощ. И това струва близо 2,5 милиона лева”, обяви още Борисов.

Допълнителни средства към бюджетите на висшите училища пък ще допринесат за по-добри условия на живот в студентските общежития и по-високи стипендии. Залага се и на най-малките - учениците. Към бюджетите на общините се отпускат 16,5 милиона лева.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.