Те са използвали математически модели за анализ на вече публикувани данни

Тестовете и проследяването на контактите са важни, но са недостатъчни за забавяне на циркулацията на коронавируса, ако не са съчетани с други мерки, съобщи БТА, позовавайки се на британски учени.
Стратегията "тестове, проследяване, изолация" може да допринесе за намаляване на репродуктивното число на коронавируса с 26 процента, твърдят учените от Лондонския имперски колеж, които са използвали математически модели за анализ на вече публикувани данни.
Репродуктивното число посочва средния брой заразени от един носител на вируса. Когато е над 1, епидемията се разраства, а когато е под 1, тя намалява.

България бележи спад с 32.8% на заболелите от COVID-19

"Резултатите ни показват, че тестовете и проследяването могат да помогнат за намаляване на репродуктивното число, но само ако са направени бързо и ефикасно" - каза ръководителят на изследването Никълас Грасли.
Намаляване с 26 процента се постига само ако тестовете се правят веднага след като се появят симптомите и резултатите от тях са известни до 24 часа. Изолирането на контактните хора също трябва да бъде направено до 24 часа. Необходимо е също да бъдат идентифицирани поне 80 процента от заразените и контактните с тях.

Тези изисквания не се спазват в повечето държави. Във Франция между първите симптоми и взимането на проба за тест минават средно 3,5 дена. Резултатите стават известни след няколко дена. Подобно е положението във Великобритания и САЩ.

Европа отново затяга мерките срещу коронавируса

До тези критерии се доближават Южна Корея, Тайван и Германия. Дори там обаче мерките не стигат, за да бъде намалено достатъчно репродуктивното число, изтъкват британските учени.
Като допълнителни мерки те предлагат ежеседмично проследяване на рисковите групи, като здравните и социалните работници, дори и при липса на симптоми. Това би позволило репродуктивното число да бъде намалено допълнително с 23 процента. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.