Те обстрелваха фасадата с яйца

На 43-тия ден от началото на протестите срещу правителството и главния прокурор - блокадите в центъра на София остават. Тази сутрин представители на "Боец" се събраха пред сградата на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и поискаха среща със Сотир Цацаров.

Точно в 8 часа протестиращите тръгнаха от „Орлов мост”, а единствените, които знаеха дестинацията се оказаха организаторите от „Боец”. На всички останали беше казано, че „отиват на северозапад”.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

След като преминаха покрай Народното събрание, Министерския съвет и палатковия лагер при „Орлов мост”, стана ясна и дестинацията - Комисията за противодействие на корупцията за отнемане на незаконно придобито имущество.

Протестиращите поискаха оставката на Сотир Цацаров и го помолиха да слезе. „Ще изчакаме работното време и чакаме Цацаров. Ако не слезе, зачеркваме и тази институция”, каза един от протестиращите.

Половин час по-късно, никой не дойде при протестиращите, а те отговориха с яйца. След това протестиращите отново блокираха достъпа до входа и влязоха в спор със служителите на реда:

Малко след 9:30 протестиращите освободиха блокадата, но се заканиха за нова утре. От „Боец” обаче отново я запазиха в тайна и не казаха къде ще бъде тя. 

По-късно от КПКОНПИ излязоха с позиция. „Блокадата на сградата е извършена в нарушение на Закона за събранията, митингите и манифестациите, по начина, по който такива действия бяха предприети досега по отношение на Министерство на правосъдието и на Централната избирателна комисия. Ръководството на КПКОНПИ уважава правото на мирен протест на всеки български гражданин, включително и когато той е насочен срещу дейността на самата Комисия, но не може да приеме ултимативни искания за допускане на протестиращи в сградата като условие те да допуснат служителите до работните им места”, се казва в нея.

 

 

„Протестните действия повлияха на нормалната работа и на друга институция с достъп през блокирания вход – Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, което също се помещава на пл. „Св. Неделя“ № 6”, съобщават още от КПКОНПИ.

„КПКОНПИ изразява благодарност на служителите на МВР, които не допуснаха нарушения на обществения ред пред сградата днес. Уважение заслужава и трудът на хигиенистите, работещи в Комисията, на чиито труд се дължи почистването на фасадата от хвърляните по време на протеста хранителни продукти", се казва още в позицията.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.