Темата коментираха Кольо Колев и Харалан Александров

Правосъдният министър Данаил Кирилов подаде оставка. Ще успокои ли това недоволството на улицата? И има ли изход от политическата криза в страната? Темата в ефира на „Здравей, България” коментираха социологът Кольо Колев и социалният антрополог Харалан Александров.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов подаде оставка

„Блокадите в Триъгълника на властта притискат властта, блокадите на „Орлов мост” притискат гражданите. Ако протестиращите са достатъчно интелигентни, трябва да си дадат сметка за това и да насочат действията си там, където ще притесняват управляващите”, смята Колев.

„Експлозията не се случи, както очаквах. Според мен сега сценариите са два. Единият е затихващо напрежение с припламване на места. Това са движещите се агитки, които атакуват различни места, както нападнаха метрото. Другият сценарий е експлозия – тогава, когато това начинание се срине под тежестта на своето отчаяние, което е напълно реалистично”, коментира Александров.

50 дни на протести срещу правителството и нова блокада (СНИМКИ)

Съдейки по протестите в чужди страни, антропологът не изключва и появата на нови вълни протестиращи. Според Колев пък демонстрантите са върха на айсберга, а основата му е натрупано през годините напрежение. Той е на мнение, че сред протестиращите има разделение и до "експлозии" няма да се стигне.

Целия разговор с Кольо Колев и Харалан Александров гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.